Macerich: szemben a piac akaratával?

A Macerich egy kiváló minőségű bevásárlóközpontokkal rendelkező szabályozott ingatlanbefektetési társaság, amelyet 1964-ben alapították, és 1994-től működik részvénytársaság formájában. Jó menedzsmenttel és megfelelő mérleggel rendelkezik, eszközeinek értéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, éves árbevétele 930 millió dollár körül alakul idén. 11%-os kezdő osztelékhozamot kínál, de vajon mennyire fenntartható?
2015 januárjában a Simon Property Group részvényenként 95 $-t ajánlott a vállalatért, de akkor ezt a Macerich nem fogadta el, mivel a vállalatvezetés alacsonynak találta vételárat. Azóta a cég részvényeinek az értéke a harmadára esett annak ellenére, hogy osztalékot évente átlagban 4%-kal emelte.
A nagyarányú áresés mögött a piac már beárazta a lehetséges osztalékvágást. A jelenlegi 11%-os osztalék a piac szerint nem fenntartható, ennek ellenére a vállalatvezetés nem tervez csökkentést:


  • A vezérigazgató többször is kijelentette, hogy nem terveznek osztalékcsökkentést, hiszen a működésből származó jövedelem fedezi az osztalékot.
  • A teljes menedszment a piaccal szemben fogad, idén több, mint 140 ezer részvényt vettek. Egy esetleges osztalékvágás nettó pénzkidobás lenne a cégvezetés részéről, hiszen a részvények ára egy vágás után meredeken csökkene.
  • A cég 2011 óta folyamatosan emelte az osztalékát, sőt 2015-ben még extra osztalékot is fizetett. Ha nem lenne tér a jelenlegi osztalék kifizetésére valószínűleg már az előző években sem emeltek volna.
  • A jelenlegi szabad pénzáram (FFO Funds From Operations) jelenleg kicsivel több, mint 3 $, így fedezi a negyedévenkénti 0,75 $-os osztalékot.
  • Kiváló minőségű ingatlanai vannak a cégnek, ezért jó alkupozícióikat tud kialakítani a bérlőkkel szemben, és az ingatlanok kihasználtsága magas szinten tartható.
Természetesen ezen erős indokok ellenére is dönthet úgy a cég, hogy az osztelék kifizetése helyett a szabad pénzeszközeit jövedelemtermelő beruházásokra fordítja, azonban a hosszútávú befektetői szemléletet nem szabad, hogy a rövid távú osztalékpolitika elhomályosítsa. A piac hosszabb távon számolni fog az ingatlanok értéknövekedésével, és ha a cég a jövedelmet beruházásokra fordítaná, az is többletértéket fog majd teremteni. Jelenlegi szinteken már vonzó lehet aki hosszabb távban gondolkodik. 


Macerich Co. napos grafikonja 27 $ környéki fordulós jelzésekkel




Megjegyzések