Kezdő osztalékbefektetők konzervatív portfóliója

A tőzsdék csúcsot csúcsra halmoztak az utóbbi években. Azt nem tudjuk biztosan, hogy ez a közeljövőben is folytatódik-e, de hosszútávú befektetőként ne zavarjanak minket a piaci kilengések. Az árfolyamok ingadozása a piac velejárója.
Ha valaki magasabb hozamokra vágyik, annak kockáztatnia kell. Az állampapírok ma már jobb esetben csak az inflációtól védenek meg, rosszabb esetben még fizetünk is, hogy az államnak hitelezünk. A részvénypiac jó megoldás lehet a vagyon gyarapítására, ha jó minőségű vallalatokban szerzünk tulajdonrészt. A kezdő osztalékbefektetőknek nem egyszerű a rengeteg vállalat közül kiválasztani a megfelelőket.
Egy konzevatív portfólió felállításához nézzünk egy szempontrendszert, amely egy jó 3-4% kezdő osztalékhozamot biztosít, és olyan nagyvállalatokból áll, amely a nagyobb piaci kilengések idején is értékállóbbak kisebb társaiknál.

Legyenek a konzervatív portfóliónk szempontjai:

  • a portfólió éves osztalékhozama 3% felett legyen
  • az éves osztaléknövekedési ráta legalább 5% legyen, vagy az egyes vállalatoknál az osztalékhozam és a növekesi ráta összege legalább 8 legyen
  • blue-chippek, azaz nagy piaci kapitalizációval rendekező társaságok (legalább 10 milliárd $) legyenek a részvénykosarunkban, amelyek piacvezetők a saját szektorukban
  • korrekció illetve medvepiac esetén az indexeknél kisebb árfolyamesés legyen elvárható
  • az utóbbi 10-15 évben folyamatosan emelte az osztalékát
  • ne legyenek ezek a vállalatok irreálisan drágák, lehetőleg az S&P 500 indexnél kisebb P / E illetve P / B rátákkal rendelkező vállalatok (25 illetve 3,69)
  • minden szektorból legalább egy vállalatot tartalmazzon
  • egy iparágból legfeljebb 3-4 vállalat szerepeljen a portfóliónkban
Ezen szempontok alapján kiválasztunk 20-25 vállalatot, amelyet a portfóliónkban szeretnénk tudni, és ezek közül mindig azokból vásárolunk, amelyeket a P/E, P/B ráták alapján olcsóbban megkaphatunk, vagy nagyobb osztalékhozamot kínálnak. Bizonyos gyorsan fejlődő technológiai vállalatokat (pl. AVGO, AAPL) a piac átlag felett fog árazni, így ritkán lesz lehetőség olcsóbban megvásárolni ezeket. Ezek a részvények egy stabil alapot adnak a portfóliónknak, és évről évre emelkedő tőkejövedelmet biztosítanak.

Például ezek a cégek megfelelnek ezeknek a szempontoknak:

** 1990 óta nem csökkentett osztalékot

Frssítés: az Occidental Petroleum bejelentette az osztalékvágást, ezért kikerült a listából, helyette az Exxon Mobile került be.

Táblázat letöltése a saját portfólióhoz >> itt.

Megjegyzések

  1. Szia! Tetszik a táblázat. Létezik ez "frissülő" verzióban is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Még nincs, de ha lesz időm 1-2 héten belül megpróbálom feltenni

      Törlés
    2. Elkészült a táblázat, mindig az aktuális ár szerint frissül, plusz mellékeltem egy másikat, amivel a saját portfóliót lehet elkészíteni.

      Törlés
    3. Tökéletes! Köszönjük!

      Törlés
  2. Szia!
    Ezt a táblázatot frissíted rendszeresen?
    Nagyon hasznosnak találom, ebből kalkulálok mostanában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen frissítve lett, az árak automatikusan frissülnek, az OXY helyére a Shell került a listába. Most sok jó vétel kínálkozik, az osztalékhozamok is közel duplázódtak.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönjük!
      Az osztalékokat is frissíted?

      Törlés
    3. Igen, mind az aktuális hozamokat mutatják, legutoljára a General Dynamics (GD) és a Home Depot (HD) emelt kb. 10%-kal, előbbit április 7-ig már az emelt osztalékért lehet vásárolni.

      Törlés
    4. Ide feltötöttem még egy portfóliót: https://osztalekguru.blogspot.com/2020/03/a-legbiztonsagosabb-osztalekreszvenyek.html

      Törlés
  3. Microsoft 3% alatti osztalékot fizet. Miért került be a portfólióba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Microsoft kapitalizációja igen nagy, megbízható osztalékfizetőnek számít másfél évtizede. Igaz, hogy a 1,5%-os hozam alacsonynak számít, de évente több, mint 10%-ot emel. A portfólióba olyan cégek kerültek elsősorban, amik nagy kapitalizációval rendelkeznek, illetve az osztalékhozam és az osztalékemelés összege 8 fellett van. Fontos volt továbbá a szektordiverzifikáció is.

      Törlés

Megjegyzés küldése