Ha magasabb osztalékra hajtasz, akkor ezeket a techrészvényeket vedd

 


Közeledik az amerikai elnökválasztás hajrája. Ha végre eldől a választás van esély, hogy a részvénypiac ismét északi irányba kapcsoljon, akárcsak 4 évvel ezelőtt. A legnépszerűbb techrészvények, mint a Microsoft és az Apple viszik a prímet, de osztalékaik meglehetősen alacsony szintekre érkeztek 1,1% illetve 0,75%-ra. Az utóbbi egy évben meglehetősen impozáns teljesítményt nyújtottak, a Microsoft több, mint 40%-ot, az Apple pedig, közel 70%-ot emelkedett, mindezt úgy, hogy a szeptember 2-ik csúcsokhoz képest a Microsoft 13%-t, az Apple pedig közel 20%-ot zuhant október végéig. Ha növekedési részvényként tekintünk ezekre a papírokra, akkor valószínűleg profitálhatnánk az elkövetkező években az árfolyamnövekedésből, bár még mindig túlértékeltek ezek a papírok. Ami az osztalékbefektetőket illeti nem biztos, hogy ez a két részvény megfelelő célpont:

Az Apple évente kb. 10%-ot emel, ha befektetnénk most például 10000 $-t (kb 91 részvény jelenleg), akkor idén 76 $-t kapnánk. Feltételezve, hogy a vállalat évente tartja ezt az emelést, 10 év múlva is csak 200$-t kapnánk a pénzünkért cserébe, és összesen ~1316 $-t a tíz év alatt.

A Microsoftnál szintén hasonló a helyzet, ha 10000 $-ért (kb 49 részvény) vásárolunk ebből a cégból, akkor idén 108 $ ütni a markunkat, de még 10 év múlva is csak 300 $ érkezne a zsebünkbe a részvények újrabefektetése mellett.

Ezektől függetlenül továbbra is jó cégeknek tartom ezeket, de nem biztos, hogy főképp az osztalékért érdemes tartani őket vagy legalábbis TBSZ számlán.

Milyen techrészvények vannak, amelyek osztalékért érdemes vásárolni?

1. IBM

Az IBM egy érett technológiai vállalat, nem növekszik nagy ütemben, de a felhőalapú szolgáltatások bővülésével van lehetősége egy fordulatnak. Még a népszerű technológiai részvények árfolyama elszállt, addig az IBM árfolyma szép lassan egyre lejjebb került, miközben egyre nagyobb osztalékokat fizetett ki, ami ma már eléri az 5,8 %-os hozamot. Idén  tavasszal csak 1,9 %-ot emelt, amiben valószínűleg a járvány is közrejátszott, az elmúlt években viszont átlag 8 %-kal emelt. Ha 10000 $-t fektetnénk be most, akkor több, mint 570 $-t zsebelhetnénk be az első évben és 1040 dollárnál is többet a tizedik évben.

2. Texas Instrument (TXN)

A Texas Instrument egy jó példa arra, hogy egy vállalat nagyra értékeli részvényeseit, és egyre több pénzt juttat vissza a szabad cashflow-ból, és mellette stabilan növekszik a cég. A cég októberben 18 %-kal növelte osztalákát, amely most 2,8 %, ilyen magas értek az elmúlt 20 évben csak 3 alkalommal volt viszonylag rövid ideig. Ha ma 10000 $-t fektetnénk be ebbe a papírba ~277 $-t kapnánk az első évben, viszont a 10. évben már közel 1000 $ ütné a markunkat újrabefektetés nélkül is a jelenlegi növekedési ütemben. Bízzunk abban, hogy a vállalat a jövőben is ilyen elkötelezett lesz a részvényesek jutalmazásában.

3. Broadcom (AVGO)

Az elmúlt egy évtizedben igazán megérte Broadcom tulajdonosnak lenni, hiszen a 15 $ körüli bevezetési ár 2009 óta a 24-szeresére, 350-360 $-ig kúszott fel, a kezdeti 7 centes osztalék, pedig 46-szorosára, 3,25 $-ra kúszott fel negyedéves szinten. A jelenlegi 3,7 %-os osztalékhozam eddig csak a márciusi tőzsdezuhanás idején volt magasabb az elmúlt 10 évben. Ha következő 10 évben konzervatívan évente csak 10 %-os osztaléknövekedést feltételezünk, akkor a mai befektett 10000 $ a 10. évben több, mint 850 $-t fial.

4. Corning (GLW)

A szintén elektronikai alkatrészeket gyártó Corning talán kevésbé ismert, de diverzifikált, és jelentős növekedési lehetőségekkel rendelkezik. A társaság idén "csak" 10 %-kal emelt, az elmúlt 5 évben átlagban 14 %-kal emelte az osztalékot évente. A  jelenlegi 2,6 %-os osztalékot az elmúlt évtizedben csak rövid ideig lehetett elérni, amely jellemzően 1,4-2,8 % között ingadozott. Ha a jövőben egy átlag 12 %-os éves emelést vetítünk előre egy 10000 $-os befektetés a 10. évben 725 $-t hozna a konyhára, ha a hozamokat nem fektetjük be újra.

5. Automatic Data Processing (ADP)

Az Automatic Data Processing egy emberi erőforráskezelő szoftverekkel foglalkozó vállalat. Egy valódi osztalékarisztokrata 1975 óta folyamatosan emelte az osztalékát, amelyet még a válságot alatt sem csökkentett. A 2,2 %-os osztalék nem kiemelkedő a vállalat történetében, de az évi 10-12 %-os (idén 15%-os) oszteléknövelés vonzó lehet a hosszú távon gondolkodó osztalékbefektetők számára. Az árfolyam az utóbbi napok alapján már felfelé irányuló mozgást vetít előre. A 10000 dollárunkra 10 év múlva több, mint 670 $-t kaphatunk, ha a nyereségeket nem forgattuk vissza.

Megjegyzések