Magyar Állampapír Plusz az új csodabefektetés?

Június 3-tól érkezik az új, eddigi legmagasabb hozamot kínáló befektetés (a babakötvényen kívül) a Magyar Állampapír Plusz. Az 5 éves futamidejű papír 3,5%-ot fizet fél év után, egy év után 4%-ot, majd évente fél %-ot emelkedve az 5. év végén 6%-ot. Tehát 4,95% az évesített kamat, ha 5 éven keresztül tartjuk a papírt, a kamat automatikusan újrabefektetésre kerül. Az alapcímlet 1 Ft lesz, szóval nincs minimális megtakarítási limit. 1000000 forint befektetésre 5 év után 273000 forint hasznot vehetünk fel. Bármikor visszaválthatjuk 0,25% ellenében, és ingyen is vezetik a számlánkat az államkincstárnál, tehát 3 hét eltelte után már csak a hozamot kell számolnunk. Jól hangzik? Szinte bolond aki ezek után a párnacihában tartja a pénzét.

A magas hozam nagyon csábító lehet, és valóban nem sok biztonságos befektetés van, amely ilyen magas kamatot kínál, főleg a mostani, hozamszegény időkben. Viszont a Magyar Állampapír Plusz nem inflációkövető, vagyis a hozam az inflációtól függetlenül is ugyanennyi marad. Tavalyi inflációs kamatbázis 2,8% volt, vagyis a 2,15%-os reálhozam még mindig jónak mondható. A KSH által mért első negyedéves infláció  3,16% volt, de áprilisban már elérte a 3,9%, és valószínűleg idén bőven 3% felett lesz átlagban, és bő 1-1,5%-os reálhozammal nagy gyarapodással ne számoljunk, de még mindig jobb, mint az otthon tartott készpénz vagy bankbetét.

Kinek optimális ez a befektetés?
Aki nem szeret kockázatot vállalni, kevés ismerete van a befektetési lehetőségekről, nem szeretné a pénzét 1-5 évnél tovább befektetni vagy a portfóliójába szeretne állampapírt is vásárolni.
Államkincstári számlanyitás ITT, vagy bármelyik postán és bankfiókban is vásárolhatunk.

A Magyar Állampapír Plusz egy kockázatmentes több évre szóló befektetés arra az esetre, ha a néhány évig szeretnénk fialtatni a pénzünket, de ne legyenek illúzióink, nagy vagyont ezzel a befektetéssel nem tudunk felépíteni.



Megjegyzések