Enterprise Products Partners: egy remek cég magas osztalékkal és olcsón

Az Enterprise Products Partners (EPD) egy integrált földgáz, illetve kőolaj kitermeléssel foglalkozó vállalat, amely finomítással és petrolkémiai termékek szállításával is foglalkozik. Közel 80000 km csővezetékkel, 260 millió hordó kapacitással, 26 földgázfeldolgozóval, 23 frakcionálóval és 13 egyéb finomítóval rendelkezik:

Forrás: Enterprise Products Partners



A vállalat versenyelőnye a többi hasonló vállalattal szemben, hogy teljes szállítási (tengeren, közúton, csővezetéken) és szolgáltatási (szállítás, feldolgozás, tárolás, export) portfóliót kínál földgáz-, és kőolajtermékek esetében. Mindezek az előnyök hozzájárultak, hogy a vállalat a nyersolaj árának ingadozása ellenére növelni tudta a nyereségét:

Forrás: Enterprise Products Partners


A társaság erős mérleggel rendelkezik, folyamatosan növő, jelenleg 61 milliárd $ értékű eszközállománnyal bír. Az eladósodottság 46% -on áll, azonban a jó hitelminősítés miatt egyre olcsóbb hitelekkel tudja magát refinanszírozni a vállalat. Az egyre növekvő EBITDA illetve cashflow lehetővé teszi a folyamatos osztalékemelést, amelyet 1998 óta folyamatosan emel. Jelenlegi 6,7%-os osztalékhozamát évente legalább 3-5%-kal emeli évente, a kifizetés 80% körül alakul, a jelenlegi 12,1-es P/E ráta mellett olcsónak tűnnek a cég papírjai.
Az is jelzésértékű, hogy a menedzsment évek óta nagy számban veszi a vállalat részvényeit.

EPD napos grafikon, 25 $ felett fordulhat az árfolyam

Megjegyzések