MSC Industrial: Egy elfelejtett ipari vállalat

Az MSC Industrial Direct (MSM) egy kevésbé ismert ipari cég, amelyet 1941-ben alapítottak. Fémmegmunkálással, készletgazdálkodással, logisztikával illetve a 3D nyomtatástól a szerszámgépekig rengeteg mindennel foglalkoznak a 3M vállalathoz hasonlóan.  A vállalat jelenleg 3,8%-os osztalékhozamot kínál, de +5 $-os extra osztalékot jelentett be idén decemberben, így jövő évre már több, mint 10 %-os hozam adódik. A vállalat 2003 óta fizet osztalékot, amelyet a válság alatt sem csökkentett. Az átlagos osztalékemelés 13 % volt évente volt az utóbbi 10 évben. A vállalat a nyereségből származó szabad készpénzét átlagosan 5 évente kifizeti a részvényeseinek.

Az osztalékhozam a jelenlegi árfolyamhoz képest az eddigi legmagasabb (gurufocus.com)

Osztelékfizetés biztonsága:
A vállalat 5,2 $-os részvényenkénti nyereséget ért el az elmúlt üzleti évében, és az elemzők szerint a következő évben is 5 $ felett várható. A kifizetési arány évről évre emelkedik, de a mostani 51 %-os ráta még a biztonságos 65-70 % alatt van. A társaságnak nincs nehézsége a kötelezettségek megfizetésével sem. A hosszú lejáratú kötelezettség / saját tőke aránya 0,18, ami szintén kiváló, nem jelent nagy kockázatot az osztalék kifizetésére nézve. A +5 $ kifizetése átmenetileg 100 % fölé elmelheti a kifizetési rátát, a de a vállalat készpénztermelése valószínűleg hamar visszalökheti a 50-60 %-os tartományba.

A vállalat P/E rátája (15,02) az 5 éves átlaghoz (18,40) illetve versenytársakéhoz Fastenal (27,07), Lawson Products (37,95), W. W. Grainger (19,82) képest is alacsonyabb.
Az éves átlagos EBITDA-növekedés 7,3% volt az utóbbi 10 évben.

Az árfolyam valószínűleg már nem megy a 70-72 $-os tartomány alá a várható jelentős osztalék miatt, így ha valaki ezt szeretné megkapni a normál osztalékkal együtt, akkor a 75-78 $ tartomány ideális lehet a vásárlásra.

A MSC Industrial havi grafikonja 72 $ körül fordulós jelzésekkel



Megjegyzések