NHI: egy egészségügyi REIT jó osztalékfedezettel

A koronavírus az egészségügyi intézményeket, és az idősotthonokat sem hagyta érintetlenül, sőt akár gócpontokká is válhattak. Ennek ellenére az ilyen, és ehhez hasonló intézmények kihasználsága a jövőben várhatóan nőni fog az amerikai népesség növekedésével illetve a várható élettartam elmelkedésével.

A National Health Investors (NHI) egy 1991-ben alapított egészségügyi ingatlanokkal, azon belül is főleg idősotthonokkal, ápolási intézményekkel, orvosi rendelőkkel és néhány kórházzal foglalkozó ingatlanbefektetési társaság. Amerika szerte 34 tagállamban, több mint 200 magas minőségű egészségügyi ingatlannal rendelkezik.



A vállalat osztalékfizetési története elég jól néz ki, 2000 óta gyakorlatilag nem csökkentette az osztalékot, sőt a megmaradt készpénzt - több alkalommal - extra osztalékként kifizette.



Jelenleg 7,4%-os kezdő osztalékhozamot kínál, amelyet az utóbbi 10 évben átlagosan 6,9%-kal emelt, utoljára májusban emelt 5%-kal, vagyis a járvány ellenére is több pénzt fizetett ki a tulajdonosoknak. Az NHI működési cashflow-ja 75%-át fordítja az osztalékok kifizetésére, amely az egészségügyi REITek között alacsonynak számít, így van még tér akár az osztalék emelésére is. A nagyobb kapitalizációval rendelkező egészségügyi REITek közül a Welltower (WELL), a Ventas (VTR) csökkentettek is az osztalékon.

A vállalat belső értéke folyamatosan nőtt, hiszen még 2010-ben 16 $ eszköz jutott egy részvényre, addig 2020-ban már 33,5 $, még úgy is, hogy a részvények darabszáma 28 millióról 44 millióra nőtt, a bevétel 78 millióról 325 millióra, az egy részvényre jutó eredmény 2,5 $-ról 4,21 $-ra.

A válság előtti állapothoz képest még mindig 30%-kal alacsonyabban van az árfolyam, a 14,33-as P/E ráta alapján, nem drága a vállalat, az 1,8-as P/B ráta is elfogadhatónak tűnik, aki hosszabb távon tervez befektetni. A kifizetési arány magas, 100%, ami nem szokatlan ebben az iparágban, de az elmúlt 10 évben ritkán volt 90% alatt. A bennfentes vásárlások 50 $ alatt megjelentek már, bár valószínűleg az 58 $ közelében található trendvonal már tartani fogja az árfolyamot.

NHI napos grafikon: első körben a 58-60 $-os árfolyam még jó beszálló lehet

Megjegyzések