14 kevésbé ismert osztalékrészvény, amelyek már több, mint 40 éve emelnek osztalékot

 

A részvénybefektetések egyik lényeges szempontja, hogy mennyi osztalékot fizet egy vállalat, és mennyi ideje emeli azt folyamatosan. Új részvények vásárlásával folyamatosan növelhetjük passzív jövedelmünket az osztalékok által, a régi részvények megtartását emelkedő osztalékokkal jutalmazza a tőzsdei cég a tulajdonosoknak. A kamatos kamat erejét kihasználva az osztalékokat felhasználva növelhetjül tulajdonrészünket az adott vállalatban.

Könnyű olyan népszerű vállalatokat találni, amelyek hosszú évek óta emelkedő osztalékot kínálnak, elég csak a S&P 500 részvényei között a Dividend Aristocrats listából szemezgetnünk. Olyan vállalatok vezetik ezt a listát, mint az AT&T (T), az Exxon Mobile (XOM) vagy a Johnson&Johnson (JNJ). A legnagyobb nevek mellett azonban találunk néhány kevésbé ismert nevet, amelyek meglepő módon több, mint 4 évtizedes osztalékemelési múlttal büszkélkedhetnek.


Sysco Corporation  (SYY)

Osztalékhozam: 2,44%

A Sysco élelmiszeripari nagyvállalat jelentős felvásárlásokkal (Brakes Group, Supplies on the Fly) növelte jelenlétét a szolgáltatószektorban, illetve az e-kereskedelemben. 1976-óta folyamatosan emeli az éves kifizetéseinek összegét.


PPG Industries (PPG)

Osztalékhozam: 1,26%

A PPG Industries festék,- és bevonatgyártással foglalkozik. Nagy versenyben van a konkurens vállalatok felvásárlásában a Sherwin-Williams-sel. A felvásárlások tovább erősíthetik meg pozícióját az adott iparágban. 45 éve folyamatosan, éves átlagban 6%-kal növeli az osztalékát.


Consolidated Edison (ED)

Osztalékhozam: 4,13%

A Consolidated Edison közművállalat több, mint 10 millió fogyasztónak nyújt villamosenergia, hő,- illetve gázszolgáltatást. Jelentős befektetéseket hajt végre a napenergia felhasználásában. Közművállalat révén monopolhelyzetben van, lassan, de folyamatosan növekszik. Immer 42 éve folyamatosan emeli a kifizetéseit.


Archer-Daniels-Midland (ADM)

Osztalékhozam: 2,41%

Az Archer-Daniels-Midland élelmiszerek, illetve takarmánynövények feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozik. Számos élelmiszeriparban használatos alapanyagot állít elő, újabban már állateledelek piacára is betört. 42 éve folyamatosan emel az osztalékán.


Stanley Black&Decker (SWK)

Osztalékhozam: 1,37%

A Stanley Black&Decker világszerte ismert eszközgyártó, Magyarországon is ismert márkának számít a kisgépek között. A vállalat ezen túlmenően biztosági rendszereket és csővezetékeket is üzemeltet. Pozícióját és árbevételét különféle felvásárlásokkal igyekszik növeni. 1877 óta fizet osztalékot, 1968 óta pedig minden évben emelt az osztalékán.


Nucor (NUE)

Osztalékhozam: 1,68%

A Nucor az egyik legfontosabb alapanyag, az acél- és acélszerkezetek gyártásával foglalkozik. Az utóbbi hónapokban tapasztalható vas,- és acélárak növekedése biztosan felfelé hajtja középtávon a vállalat profitját. Minden éveben emeli az osztalékát 1974 óta.


Hormel (HRL)

Osztalékhozam: 2,05%

A Hormel Foods Corporation amerika egyik legnagyobb élelmiszeripari cég, számos márkáját a világ 80 országába szállit és forgalmaz élelmiszereket. Folyamatos akvizíciokkal, új márkákkal illetve más gyártók termékeinek átvételévan igyekszik növelni piaci részesedését, osztalékát pedig 1967 óta emeli folyamatosan.


Clorox (CLX)

Osztalékhozam: 2,51%

A Clorox a fehérítőket, tisztítószereket, szemeteszsákokat gyárt. A koronavírusjárvány kezdetén gyorsan megemelkedett az árfolyam, mivel a fertőtlenítőszerekre óriási lett a kereslet, ami kissé alábbhagyott, de még mindig erőteljesebb, mint a pandémia előtt. 1978 óta egyre növekvő osztalékkal hálálja meg a részvényesek bizalmát.


Genuine Parts (GPC) 

Osztalékhozam: 2,54%

A Genuine Parts Company leginkább a NAPA Auto Parts üzletláncáról ismert, amelynek több mint 6000 üzlete van szerte az államokban. Az autóalkatrészet mellett irodai terméketket és azt elektronikaban szükséges alapanyagokat gyárt. Felvásárlásaival automatizálási és vezérlési termékek piacára is betört. Több mint hat évtizedes, folyamatosan emelkedő osztalékkalmúlttal rendelkezik.


Dover (DOV)

Osztalékhozam: 1,29%

A Dover, mint globális ipari vállalalat négy fő területen működik: energia, ipari folyadékok, műszaki rendszerek és élelemiszeripari,- valamint hűtőberendezések. Mint ipari vállalat elősegíti az olajfűrások hatékonyságát, rugalmas automatizálási megoldásokat kínál, továbbá olyan berendezéseket, amelyek az ipari folyadékok biztonságos tárolását szolgálják. Ez a sokszínű ipari vállalat 1956 óta minden évben növeli a kifizetéseit a részvényesei felé.


Cincinneti Financial Corporation (CINF)

Osztalékhozam: 2,09%

A Cincinneti Financial Corporation az USA egyik jelentős ingatlan,- és balesetbiztzosítója. A jelentős károkkal járó 2017-es év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje a vállalat 1961 óta tartó osztaléknövekedését.


WW Grainger (GWW)

Osztalékhozam: 1,41%

A WW Graiger mindenféle ipari berendezést, és felszerelés értékesít ügyfeleinek. Termékkatalógusa több, mint 3000 oldalból áll tehát rengeteg terméket gyárt. Az Amazonnal igyekszik felvenni az árversenyt. Kitartó részvényeseit 49 éve folyamatosan emelkedő osztalékkal jutalmazza.


Federal Reality Investment Trust  (FRT)

Osztalékhozam: 3,5%

A Federal Reality Investment Trust a lista egyetlen ingatlanbefektetési vállalata. Ingatlanvagyon kezelésével, ingatlanok bérbeadásával foglalkozik kiskereskedők számára. Leginkább szupermarket, illetve ruházati üzletláncok számára adja ki ingatlanjait sikerrel, hiszen több mint 50 éve folyamatosan emelte a kifizetéseket.


Leggett & Platt (LEG)

Osztalékhozam: 3,33%

A Leggett & Platt elemeket, alkatrészeket gyárt ágyakhoz, bútorokhoz, és egyéb más lakberendezési tárgyakhoz. Autóipari kiegészítőket, acélhuzalokat, rozsdamentes kiegészítőket is előállít, forgalmaz. Hosszútávú részvényesek egyik ékköve lehet ez a vállalkozás, 49 éven keresztül (2008 kivételével) folyamatosan emelte az osztalékát, a járvány előtti időszakban évente átlagoan 13 %-kal.

Megjegyzések