T.Rowe Price egy leárazott osztalékbajnok

 

Az elmúlt hetekben megérkezett a várt korrekció a részvénypiacokra. Sok túlértékelt részvény, amellyel a befektetők álmokat kergettek, megzuhantak, és a értékalapú befektetések előtérbe kerültek. A növekvő inflációs várakozások és a kamatemelések azt vetítik előre, hogy idén nem csak északi irányban lesznek emelkedések, hanem jelentősen meg fog növekedni a volatilitás és a befektetők más eszközökbe (ingatlan, arany, kötvények) is befektetnek majd az emelkedő kamatok miatt.

A címben szereplő T. Rowe Price egy baltimore-i székhelyű befektetési vállalat, amely a világon a 19. legnagyobb a vagyonkezelő cégek közül. A világ 50 országban van jelen (Magyarországon sajnos nincs), csaknem 1700 milliárd dollárt kezel a több, mint 700 befektetési szakember a vállalat keretein belül.

Osztalékbajnok cég, 35 éve folyamatosan emeli a kifizetéseit, ami a legszimpatikusabb, hogy az 5 éves átlagos osztalékemelés több, mint 12 %, ráadásul most csaknem 20 %-ot emelt, így a mostani árfolyamnál a 2,83 %-os osztalékhozam 3,35%-ra ugrik fel mégpedig 33%-os kifizetési aránynál! (Tavaly fizetett extra osztalékot is a vállalat, így 4,71% volt a hozam a múlt évben.) Egyszóval van még tér az osztalék további emelkedésének vagy extra osztaléknak.

A 10,95-as P/E ráta alapján nagyon olcsó a részvény, a P/B ráta 3,64 magasabb az optimálisnál, de ha végigtekintem az elmúlt 10 évet, akkor ezen időszak alatt az egy részvényre eső 15 dolláros könyv szerinti értéke mostanra 39,3 dollárra ment fel, így a P/B ráta sem zavar, hiszen ez a vállalat a részvényesi értékteremtés mintapéldája! Mindeközben folyamatosan vásárolja vissza a cég a saját részvényeit.

Az elmúlt hetekben a 220 dollár körüli szintekről 143 dollárra zuhant, értékének harmadát elvesztette, így érdemes lehet arra, hogy beszállókat keressünk ezen a szinten.

A T. Rowe Price napos grafikona

Az árfolyam most érte el a 38,2-es Fibonacci-szintet, elképzelhető egy esetleges fordulás illetve egy korrekció, a következő szint a 125-126 dolláros tartomány további esés esetén.

Ha március 14-ig vásárolunk, akkor bezsebelhetjük a következő, már megemelt osztalékot. 

A T.RowePrice egy igazi értékalapú befektetés, a következő 5-10 évben nagy valószínűséggel megduplázza az árfolyamát és az osztalékot, közben pedig a hozamokat is be lehet zsebelni.

Megjegyzések