Citigroup: emelkedő kamatmarzsok

 

A növekvő infláció és az emelkedő kamatkörnyezet a bankok malmára hajthatja a vizet közép távon. Az elmúlt pár hét a bankszektor árát sem kímélte, de van esély egy korrekcióra. Amennyiben a medvék nem távoznak a tőzsdéről, még mindig úgy gondolom, hogy az értékalapú value osztalékrészvények nem fognak olyan nagyon visszaesni már, mint a növekedési részvények. 

A Citigroup Inc. vagy rövideb Citi egy amerikai befektetési bank, amely természetesen pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A new york-i bank 160 országban van jelen és 200 millió ügyfélszámlával rendelkezik. Az egyik legnagyobb értékpapír szolgáltató, több mint 23 milliárd dollárt kezel.

Citigroup vállalat értékeltségét érdemes jobban szemügyre venni, ugyanis a 6,22-es P/E ráta illetve a 0,57-es P/B ráta egy elégé alulértékelt cég képét festi le. A pénzügyi válság előtt szebb napokat látott bank a válságot követően az értékének 90%-át elvesztette. Habár a bank árbevétele jelentősen nem nőtt az elmúlt évtizedben, a profit szép emelkedő tendenciát mutat 7,5 milliárd dollárról 18,3 milliárd dollárra. 2012 és 2022 között az egy részvényre jutó eredmény 2,5 dollárról 8,5 dollárra nőtt, míg a részvények darabszáma 30%-kal csökkent, ami jó hír a tulajdonosok számára. Ami részvényesi értékteremtés szempontjából fontos, hogy az egy részvényre eső könyv szerinti érték 60-ról 92 dollárra emelkedett 10 év alatt.

Sajnos 2019-óta nem emeltek az osztalékon, de 2011-től kezdve nem is csökkentették, ennek ellénére az utolsó 5 évben 34%-os volt az átlagos évi osztalékemelés. A jelenlegi 3,9 %-os hozam jónak mondható, ennél magasabb hozam csak 2020 második és harmadik negyedévében volt az elmúlt évtizedben. A kifizetési ráta a maga 24 %-ával is nagyon alacsony, így bőven van még tér az osztalék emelésre.

Bennfentes vásárlások nem voltak az utóbbi hónapokban, azonban egy tucat guru belevásárolt vagy bővítette részvényállományát a Citiből az első negyedévben.

Ha valaki a Citibe történő befektetésen gondolkodik ne csak azért tegye, mert Warren Buffet is bevásárolt belőle 55 millió darabot, hanem, mert egy diverzifikált, egyre jobban jövedelmező globális vállalatba akar fektetni legalább 10 évre. Az elmúlt elvesztegetett évtized után ismét szárnyra kaphat az árfolyam a jövedelmezőség növekedésével, és az egyre jobb tulajdonosi értékteremtéssel.

Citigroup Inc. napos grafikon

Ha az árfolyam áttöri az 54 $-os szintet, akkor megnyílik a tér felfelé, negatív piaci hangulat esetén a 48,5 illetve 46 $-os szinteket tesztelheti vissza első körben.



Megjegyzések