Érdemes még a puskapor egy részét szárazon tartani: néhány guru zsákolta már a részvényeket az elmúlt negyedévben

 

A piaci hullámvasút ellenére a profik inkább optimisták a részvényekkel kapcsolatban. Az S&P 3800-4000 körüli értéke az első megálló lehet a részvénypiacok esésében. Ne feledjük, hogy még mindig medvepiacban vagyunk, és további, akár 10-15 % esés is benne van a pakliban. A medvepiacok átlagosan 20 hónapig tartanak, és még alig vagyunk a felénél, de egy esetleges fordulat sincs kizárva. Az infláció tetőzésével lehet esély a fordulatra, azonban a tartósan magas pénzromlás még hónapokig velünk maradhat. És még a háborúnak sem látni a végét...

A jelenleg is tartó eső trend miatt jó alkalom kínálkozik, hogy a profikhoz hasonlóan mi is olcsó vételekhez tudjunk jutni.

Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway engedély kapott az amerikai tőzsdefelügyelettől, hogy Occidental Petroleum olajvállalatban, akár 50%-os részesedést is szerezhessen. Be is vásárolt, több mint 22 millió részvényt belőle, így már 20% részesedéssel bír az olajvállalatban. A Chevron olajvállalatot szintén tovább vette. A technológiai szektorban is lát fantáziát a guru, az Apple-t tovább zsákolta az Activision Blizzarddal egyetemben. Továbbra is vételi oldalon áll az Ally Financial biztosítóban illetve a Paramount Global filmstúdióban. A bankszektort, a telekommunikációs szektort illetve a gyógyszeipart, így a Verizont, Royality Pharma-t illetve az US Bancorp-ot tovább adta, de a General Motors és a Store Capital sem úszta meg a leépítést.

Soros György alapja továbbra is rendkívül aktívan kereskedik, főleg a technológiai szektorban lát jelentős fantáziát, amelyet az Amazon, Uber, Twitter, Salesforce, Tesla, Spotify, Airbnb, Google és Qualcomm vásárlások erősítenek meg. Tovább vette az Alleghany biztosítótársaságot, illetve az American Campus Communitis ingatlanvállalatot. Csipegette a Nike az T-Mobile US, Interactive Brokers részvényeit, a pénzügyi és az olajszektorban csökkentette részesedését a Shell és a JPMorgen eladásokkal.

Michael Burry viszont jól kitárazott a részvényekból illetve opciókból, a GEO Group ingatlanvállalatból vásárolt mintegy 500 ezer részvényt, a Bristol-Myers-t, Bookingot, Warner Brothers-t, Google-t, Metat viszont eladta.

Bill Ackman is szépen adott el, többek között a Netflixtől, Hilton szállodától illetve a Domino's Pizza-tól szabadult.

Joel Greenblatt is aktívan kereskedett az elmúlt időszakban, jellenzően a technológiai szektort részesítette előnyben, mint az Apple-t, Google-t, Paypalt, Meta-t, Zebra Technoligies-t, Adobe-t, Salesforce-t, Mastercard-ot, de az S&P 500 indexet követő ETF-eket is nagy tételben vette. A klasszikus osztalékfizető részvények közül az Altria, General Dynamics, Coca Cola, Union Pacific Corporation vállalatokat vásárolta.

Összeségében látszik, hogy sokán már látnak fantáziát a részvényekben főleg a technológiai szektorban és az energiaiparban, de vannak akik még kivárnak, hiszen még nem biztos, hogy láttuk a piac alját. Ha a 2008-as medvepiacot nézzük, még akár 15%-ot is zuhanhatnak a részvények. Amennyiben az S&P 500 tartósan 4000 pont fölé emelkedik, akkor meglehet, hogy a piac ismét elindul észak felé, addig viszont érdemes óvatosan befektetni, a szeptember amúgy is gyengébb hónapnak számit histórikusan, ellentétben az év végi hónapokkal.

Megjegyzések