Ilyen osztalékokat láthatunk a hazai tőzsdén 2023-ban...

Sokat zuhantak a hazai részvények árai az elmúlt bő egy évben, lényegesen többet, mint a fejlett pénzpiacok részvényei. A magyar papírokban mindig nagyobb a kockázat, ezért is forognak olcsóbban a nyugat-európai társaihoz képes. Az osztalékfizetés is általában különböző mértékű, kevés cégnél figyelhető meg következetes osztalékpolitika a magyar cégeknél. 

Idén áprilisban a legtöbb hazai cég már kihirdette, hogy mennyi osztalékot fizet a tulajdonosaiknak a 2022-es eredménye után. Az OTP az eddigi évekhez hasonlóan 3 % körüli osztalékot kínál a tulajdonosainak. A MOL a rekord év után, rekord osztalékot is fizet a részvényei birtokosainak, közel 13 % hozam már elég kiemelkedőnek számít egy blue-chip részéről, az árfolyam viszont csak lassan araszol felfelé. A haza gyógyszeripari cég, a Richter mindössze 4,9 %-ot fizethet a papírjai után, árfolyama messze van még a korábbi csúcsaitól. A Magyar Telekom 7,5 % körüli osztalékhozamát már jóváhagyta a közgyűlés, amelyet május közepe után fizetnek ki a tulajdonosoknak.

A legtőbb közgyűlés április második felében zajlik, így hamarosan kihirdetik az osztalékfizetések időpontjait.




Vannak egész magas osztalékok is a hazai parketten, amelyek ugyan elmaradnak a magyar infláció mértékétől, illetve a Bónusz/Prémium magyar állampapírok hozamaitól, de hosszabb távon jelentősen felértékelődhetnek a részvények árai.

Megjegyzések