A nagybefektetők továbbra is szárazon tartják a puskaport

 

Az utóbbi negyedévben gyorsan emelkedett az amerikai részvénypiac. Ez elsősorban nagyjából 10, mesterséges intelligencia őrületben felkapott részvénynek köszönhető. Ha a kisebb illetve feltörekvő vállalatokat nézzük, akkor csekély növekedésről beszélhetünk. Az elmúlt hetekben tapasztalható rali ellenére is az egyedi részvényekben illetve a feltörekvő piacokban lehet még potenciál, ahogy az a nagybefektetők vásárlásainál megfigyelhető azonban a legtöbben inkább kivártak vagy nettó eladók voltak a piacon.

A Berkshire Hathaway vállalat Warren Buffett vezetésével továbbra is az olajiparban lát fantáziát, ismét vett Occidental Petroleum (OXY), és Chevron (CVX) részvényeket, illetve a SiriusXM (SIRI) médiaszolgáltatóban növelte a részesedését. Habár  Berkshire eladott pár Apple részvényt, a cég vagyonának közel 50%-át még mindig ebben a papírban tartja. A legutóbb vásárolt D.R. Horton építőipari cégből teljesen kiszállt, illetve az ismertebb vállalatok közül még Hewlett-Packard (HPQ) papírokból illetve a Paramount Global (PARA) részvényekből adott el. Továbbra is jelentős készpénzt tart a vállalat és kivár a vásárlásokkal.

Soros György alapkezelője szokás szerint aktívan kereskedett az elmúlt negyedévben. Bevásárolta magát többek között a Merck & Co vállalatba, a Rokuba, a BP-be, D.R. Hortonba, Taboola-ba, Jetblue és Spirit légitársaságokba valamint Brookfield Asset ingatlankezelő vállalatba. Az Activision Blizzardból, General Motorsból, Lennarból, Broadcomból, Qualcommból, Lyftből, American Airlinesból valamint az Appleből teljesen kiszállt. Továbbá a S&P 500 illetve a Russel 2000 indexet követő ETF-ből is szintén bevásárolt Soros alapkezelője. 

Joel Greenblatt, az egyik legtöbbet kereskedő tőzsdei nagyágyú, bevásárolta magát számos cég mellett a Cummins, Taboola, Tetra Tech, Trex, Barrick Gold, Goodyear, Kimco, Alcoa, Coinbase, NNN, Westrock, Whirpool, APD, Penumbra valamint az Advance Auto Parts vállalatokba.

Michael Burry jelentős potenciált lát a kínai részvényekben, vett Alibabát, JD-t, de olyan amerikai részvényekkel is bővítette a portfólióját, mint a Citigroup, Alphabet, Amazon, CVS, Advance Auto Parts. A Stellantis autógyártótól valamint a Hudson Pacific Properties ingatlanfejlesztőtől teljesen megvált, míg a Bookingban illetve a Nexstar Media Groupban csökkentette a részesedését. 

Az utóbbi hónapokban a mesterséges intelligencia láz hajtotta a befektetőket, akik tovább fűtötték a piacokat, a nagybefektetők azonban szemmel láthatólag távol maradtak a ralitól és nem tették a pénzüket a túlárazott AI részvényekbe, inkább kivártak vagy értékalapú részvényeket vásároltak. A kötvények helyett inkább a tőzsdeindexeket részesítették előnyben ezzel is arra spekulálnak, hogy a csökkenő kamatok inkább a részvények árait fogják feljebb hajtani, mintsem a tartósan fennmaradnak a magas kamatok a kötvényeknél.

Megjegyzések