4+1 cég, amellyel nem csak a tiszta energiát támogatod, de profitálhatsz is belőle

Korábban már írtam a villanyautó, illetve akkumulátor cégekről, mint potenciális befektetési lehetőségről. Sajnos a tisztán elektromos árammal működő autók terjedése a vártnál lassabban történik. A lítium ára még mindig nem talált magára, egyenlőre gyenge a kereslet. Azonban ha valamire folyamatosan van igény, ott más a helyzet, márpedig áramra mindig szükség van.

1. NextEra Energy (NEE)

A NextEra Energy egy amerikai közüzemi és energiatermelő vállalat, amely több energetikai vállalatot  fog össze. Elődjét a Florida Power & Light Company-t 99 éve alapították. A cég cégkitűzései között van a külföldi olajtól való teljes függetlenség megvalósítása, fosszilis energiahordozóktól mentes energia előállítása és tárolása. A NextEra, mint általában a közművállalatok a gazdasági kilengéseknek ellenállnak. Előfordul, mint például a 2023. II. negyedévében, hogy a bevételek elmaradtak a várttól. Az árfolyam még mindig nem tért vissza, 15-20%-al elmarad a 2023-as csúcsához képest. A vállalat összességében stabil, évről évre növekedő jövedelmet, ezzel együtt egyre nagyobb részvényesi értéket teremt. Nem az a tipikusan olcsó vállalat, a jó, stabil osztalékhozamot produkáló, évről-évre emelő cégek általában magasabb áron mennek. A P/E 25,1-es és a P/B 3,2-es értékek nem éppen az olcsóságot mutatják, ha viszont azt nézzük, hogy az utóbbi 5 évben átlagosan 30 illetve  3,5 felett voltak a P/E illetve P/B mutatók, akkor még mindig az értéke alatt forog a részvény. Az 58%-os kifizetési ráta egy közművállalatnál jó értéknek tekinthető. Az utóbbi 10 éveben minden évben 10%-kal növelte az osztalékát, ami egy COVID-dal illetve nagyobb gazdasági visszaeséssel járó időszakban elég jó teljesítmény. A NextEra piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb megújuló energiatermelő vállalat, amelynek vezetője a fenntartható módon előállított energia keresletének megháromszorozódását várja a következő 6-8 évben.

2. Enbridge (ENB)

A kanadai központú Enbridge az utóbbi években a legnagyobb megújuló energiatermelő vállalattá vált Amerika északi részén. Habár az Enbridge az egyik legnagyobb kőolaj illetve földgázszállító vállalat Észak-Amerikában, a vállalat eltökélt célja, hogy 2050-re karbonsemleges legyen. Már jelenleg is 23 szélerőműparkkal, 14 napelemparkkal és 1 geotermikus erővel rendelkezik. Bár ez sem a legolcsóbb kategóriába tartozik (P/E= 20,4  P/B=1,9) az éves hozam (6,8%) és az osztaléktörténet magáért beszél. Az Enbridge 69 éve fizet osztalékot,  21 éve nem csökkentett, amelyet évente átlagosan 3 %-kal növelt. Nem tűnik drágának a részvény sem mivel még mindig több mint 20%-kal elmarad a 2015-es csúcsértékéhez képest. Végre egy cég, amelynek fontos a részvényesi értékteremtés is.

3. Brookfield Renewable Corp. BEPC

A világ egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiaforrásokkal és szén-dioxid mentes megoldásokkal foglalkozó vállalata. A vállalat portfóliója öt kontinensre kiterjedő, szél, víz és napenergia mixből áll. A vállalat energiatermelésével évente 175 millió szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a Földet. Nagy osztalékfizetési múlttal még nem rendelkezik, 2020-óta fizet osztalékot, amelyet eddig évente átlagosan 6 %-kal emelt. A vállalat általánosságban olcsónak mondható, a 6,7-os P/E illetve a 0,9-es P/B ráták egy alacsony árazást tükröznek. A 5%-os osztalék illetve 44%-os kifizetési arány egy biztonságos kifizetést vetítenek előre, amelyet a vállalat várható éves szinten 6-20 % közötti cashflow növekedése támogat.

4. Clearway Energy CWEN

A Clearway az USA-ban üzemeltet naperőműveket és szélerőműveket, illetve energiatárolást végez. Mintegy 350 projekje van az Egyesült Államokban, jelenlegi erőműveinek teljesítménye meghaladja 11,5 GW-ot, emellett vezetékrendszereket épít ki, a tiszta energiára való átállás jegyében, Évente 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a bolygót. A Clearway nem tűnik első pillantásra egy olcsó részvények a jelenlegi 35,7-es P/E ráta alapján, de ha historikusan nézzük, akkor sosem volt olcsó kategória. 6,2%-os hozama azért nem rossz, 7-8% környékén csupán 4-5 alkalommal volt eddig a papír néhány hónapig. 

+1 TEA Solar Zrt.

Még szeptember 7-ig lehet befektetni egy magyar zártkörű részvénytársaságba, amely egy hazai napelemparkot fog birtokolni. A napelempark már üzemel, egy kész beruházás, amely folyamatosan termeli az elektromos áramot illetve a hozamot a tulajdonosoknak. A megterülést 7,7-9,7% éves hozamot kínálnak a befektetés nagyságától függően. Már 2025-től tervezik az osztalékfizetést, és 2041-ig kiszámítható hozamot ígérnek. Ami a kockázatot jelentősen csökkenti, hogy már egy működő, nyereséges, napelemparkot birtokló vállalkozásban lehet tulajdon szerezni, szemben mondjuk egy kezdő startup vállalkozással, ahol nagy kockázat mellett lehet akár jóval nagyobb hozamot elérni vagy a teljes befektetést elveszíteni. 

Itt lehet még befektetni: https://app.tokeportal.com/projects/tea-solar

Megjegyzések