Az amerikai elnökválasztás közeledtével csúcsra járna a piacok. A nyári uborkaszezon ellenére eddig jelentős esést nem láthattunk. Az elnökválasztás őszén az eddigi tapasztalatok szerint esni szoktak a piacok. Az emelkedő munkanélküliség, és a gazdasági lassulás miatt a vártnál kisebb mértékű kamatcsökkentés okozhat nagyobb mozgásokat a piacon. A szeptember hónap hagyományosan gyengébb hónap a tőzsdéken, a guruk sem kapkodtak a tőzsdei papírok után.

Warren Buffett irányítása alatt működő Berkshire Hathaway elkezde jelentősen csökkenteni az Apple illetve a Chevron részesedését. Előbbinek valószínűleg az az oka, hogy már túlárazottá vált a részvény és az Iphone kiesett a top 5 legtöbbet eladott telefonból. Az olajiparban Chevron helyett inkább az Occidental Petroleumot részesíti előnyben, 60 $-os részvényár alatt rendszeresen vásárolt. A Snowflake-t valamit a Paramount Globalt Buffett cége teljesen eladta, a T-Mobile US-ben is csökkent a részesedése. Új cégek a Berkshire portfóliójában az Ulta Beauty valamint a Heico.

Bill Ackman kicsit aktívabb volt a részvénypiacon, mint az elmúlt negyedévekben. A Brookfield Corporation-ben illetve a Nike-ban szerzett tulajdonrészt. Mindeközben a Google anyacégében, az Alphabet-ben, a Chipotle-ben, a Hilton szállodaláncban illetve a Burger Kinget is birtokló, Restaurants Brands-ben csökkentette részesedését.

Michael Burry ismét a kínai piacot vette célba Alibaba, de különösen Baidu részesedését növelte, miközben a JD-ből adott el. Az amerikai piacon a Hudson Pacific Properties ingatlanbefektetési társaságot ismét bevette a portfóliójába valamit az Olaplex szépségipari, a Bioatla biotechnológiai és a Molin egészségügyi szolgáltató cégekbe vásárolta be magát.

Soros György cége, mint minden negyedévben, bőven adott és vett részvényeket. Jelzésértékű lehet, hogy melyek az új cégek a portfóliójában. Soros is bevásárolta magát a Heicoba, a Broadcomba, a Snowflake-be, a Micron Technology-ba, a Texas Instrumentbe, az ON Semiconductorba, az UnitedHealth Groupba, az Intronba, a JD-be valamint az Alibabába. Látható, hogy inkább a félvezetőszektorból valamint a kínai részvénypiacokról vásárolt. Ellenben, csak az ismertebb cégeket említve, a Qualcommból, a 3M-ből, a Suncor Energy-ből, valamit az Albemarle-ből teljesen kiszállt.

Összefoglalva továbbra sem voltak nagyon aktívak a nagybefektetők, inkább a kivárás jellemző. Nyáron volt egy kisebb korrekció, leginkább a japán jegybank mozgatta meg az állóvizet, de azóta is inkább az emelkedés volt a domináns a tőzsdéken, azonban kérdéses, hogy kitart-e a lendület az elnökválasztásig.

Megjegyzések