Még hiszel a nyugdíjban? Ne várj rá!

Mostani hír, hogy késnek a nyugdíjak, talán a hónap közepéig mindenki megkapja. Az idei 2,7%-os emelést nem igazán nevezhetjük vaskos nyugdíjemelésnek, éppen talán tartják a reálértéküket a nyugdíjak. Szintén ehhez kapcsolódik a 24.hu híre, hogy az alaptörvény szerint már nem is járna alanyi jogon a nyugdíj, hiszen a "társadalombiztosítás" szó az új alkotmányban nem is szerepel, a munkavállalóktól beszedett "járulék" szociális hozzájárulási adóként kerül a költségvetésbe, szóval azt bármire költheti az aktuális kormányzat, dönthetnek úgy is, hogy csökkentik vagy visszatartják a nyugdíjakat.

A régi rendszer beidegződése, hogy időskori boldogulásunkat elsősorban az államtól várjuk és nem saját magunktól. Pedig a mostani tendenciák nem kedveznek a nyugdíjak reálértékének növekedéséhez, hiszen a kivándorlás, az elöregedő népesség miatt egyre kevesebb az államkasszába befizető, a várható élettartam növekedése miatt pedig arányaiban egyre több lesz a nyugdíjas.

Mit tehetünk?
Szinte kötelező, hogy minél korábban elkezdjünk nyugdíjas éveinkre félretenni. Ilyen lehetőségek lehetnek az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), vagy éppen a nyugdíjbiztosítások. Ezeket az állam is támogatja adójóváírással, és megfelelő feltételek teljesülése esetén adómentesek. Persze ehhez nem árt legalább 10 évre előre tervezni.
Másik lehetőség, hogy saját kezünkbe vesszük az irányítást! Saját magunk fektetjük be és kezeljük a pénzünket, esetleg kombináljuk az előző lehetőségekkel, ha itthon fizetünk SZJA-t. Olyan passzív jövedelemforrást kell teremtenünk, ami kevés időbefektetéssel plusz pénzt termel számumra. Az egyik ilyen kézenfekvő megoldás lehet az ingatlanvásárlás, amit kiadunk. Már ha van elég rálátásunk az ingatlanpiacra, és van elég tőkénk. Az összes pénzünk beleölése egy dologba szokott jóra vezetni, nagyon meg  kell gondolni a dolgot, ettől függetlenül az ingatlanpiacon mindig találhatunk jó vételeket.
A másik amit tehetünk, hogy különböző vállalatokba fektetjük a pénzünket, már néhány 10000 forintot is érdemes befektetni. 

Hogyan? 
Nyissunk egy számlát valamelyik brókercégnél (KBC Equitas, Random Capital, Portfolio online tőzsde, Erste netbróker stb.), érdemes már rögtön ezeknél a cégeknél TBSZ számlát nyitnunk, így befektetéseink adómentesek lesznek 5 év után. Ezek után már csak a megfelelő cégek kiválasztása van hátra. Célunk, hogy megfelelően érett, rendszeresen osztalékot fizető cégekre vadásszunk. Az előző bejegyzésben említett telekommunikációs cégek alkalmasak lehetnek befektetésre. De közműcégek, olajipari vállalatok, bankok, élelmiszeripari, ingatlanbefektető vállalkozások (angolul: REIT magyarul: SZIT) és szolgáltató cégek mind alkalmasak lehetnek arra, hogy részvényeiket megvéve részesülhessünk ezen vállalatok profitjaiból, ezáltal egy passzív jövedelmi forrást biztosítsuk a nyugdíjunk mellé.

Megjegyzések