Amerikai részvények vs. magyar részvények 2

Az amerikai papírok egy előre jól tervezhető, folyamatos pénzáramlást biztosítanak, általában negyedévente fizetnek, és a kapott osztalékot rögtön be is tudjuk fektetni, még jobban kihasználva a kamatos kamat elvét. Rengeteg, akár több száz részvény közül is választhatunk, és ehhez számos hír, adatbázis és elemzés is rendelkezésre áll (MarketWatch, MorningstarFINVIZ.com stb.). Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke is a gazdasági növekedés egyik jeleként tekint az amerikai részvényindexek folyamatos növekedésére, és saját, jó teljesítményét is ebben látja. A képet kissé beárnyékolja a kereskedelmi háború és az azzal kapcsolatos tárgyalások, de egy esetleges részvénypiaci korrekció jó alkalmat teremthet a vásárlásra.

Az amerikai részvények relatíve magas 16 körüli P/E (részvény ára/egy részvényre jutó eredmény) rátán forognak, azaz a részvény ára kb. 16 év alatt térülne meg teljesen, ha az inflációtól, gazdasági növekedéstől stb. eltekintünk. Továbbá az amerikai cégek sok esetben nem csak Amerikában, hanem globálisan is működnek, nagyobb a lehetőségük a növekedésre.

Ezzel szemben itthon 10 körül van a hazai cégek P/E rátája, vagyis az árazásuk kedvezőbb, rövid és közép távon további felértékelődési potenciál is van bennük. Néhány itthoni vállalat (MOL, Telekom, Dunahouse) osztalékpolitikájában elköteleződött, hogy a részvényesek számára évente egyre nagyobb osztalékot fizessen ki. Kérdés, vajon sikerül-e, az itthoni növekedési lehetőségek mindenesetre adottak. Az európai részvények adózása is kedvezőbb, és felröppentek pletykák arról, hogy itthon az osztalékadót csökkenteni fogják.*

Egy adott osztalékfizető részvényportfóliót érdemes alapvetően az amerikai részvénypiacra hangolni, 20-30%-ban a kockázatvállalóbb befektetők számára érdemes pár európai, ezen belül néhány magyar részvényt is a portfólióban tartani.

*Forrás: Privátbankár

Megjegyzések