Profitálj más vállalatok sikereiből!

Befektetnél, de nincs annyi pénzed, hogy egy ingatlanba beruházz? A banki kamatoknál többre vágysz? Szeretnéd, hogy vagyonod egyre gyarapodjon? Ha ezekre igen a válasz, akkor fektess tőzsdei vállalatokba. Az emberek rengeteg pénzt költenek. Bemennek egy Starbucksba, egy Walmarktba,  egy Tescoba, egy McDoldald’sba és vásárolnak, fogyasztanak. Ebből az elköltött pénzből a vállalatok tulajdonosai profitálnak. A jó hír az, hogy Te is profitálhatsz ezen, és más nagyvállalatok sikereiből. Warren Buffet, Sorors György, Bill Ackman, Carl Icahn, és a hozzájuk hasonló részvényguruk mind nagyvállalatokba fektetnek be, és a vállalatok értékének növekedéséből, illetve a profitjukból tettek szert jelentős vagyonra. Itt elsősorban a hosszú távú befektetéseikre, és ne a spekulációkra gondolj. A sikeres befektető legfontosabb ismérve, hogy években, évtizedekben gondolkodik.
De miért is érdemes részvénybe fektetned?

Részvényvásárlással tulajdonjogot szerezhetünk egy adott vállalatban. Részvényeket elsősorban csak a tőzsdén vásárolhatunk ahol számos nyilvánosan működő részvénytársaság értékpapírjaiból válogathatunk. Egy részvénnyel számos jogot szerzünk, de legfontosabb talán az osztalékhoz való jog, amelynek ellenértéke automatikusan megérkezik a számlánkra, általában negyedévente amerikai részvényeknél, Európában pedig évente. A részvénnyel kétféle módon profitálhatunk, egyrészt az árfolyam növekedéséből származó haszon, másrészt az osztalékkal (nem minden cég fizet osztalékot).
Részvényt értékpapírszámlán vásárolhatunk, amely valamennyi banknál vagy brókercégnél elérhető.

A részvénybefektetés minden esetben nagy kockázattal jár, hiszen nem tudjuk biztosan, hogy egy vállalat a jövőben mekkora nyereséget, esetleg veszteséget termel, ezért az összes megtakarított pénzünket soha se fektessük be kizárólag egyetlen cégbe, legalább 10-20 cégből álló portfólió kialakítására törekedjünk. Ha csupán néhány cégbe fektetsz, akkor tudj meg mindent a befektetési célpontjaidról.

De honnan szerezzünk információt, hogy milyen vállalatokba fektessünk?

Egyrészt a legnagyobb befektetési guruk aktuális portfólióját itt tudod lekövetni: relationalstocks.com vagy az Amerikai Tőzsdefelügyelet honlapján (SEC).
Ha több nagybefektető felhalmoz egy adott cég részvényeiből, akkor nekünk is érdemes lehet beszállni, ha azonban csökkentik részesedésüket, vagy teljesen eladják, akkor intő jel lehet számunkra egy eladásra.

Másrészt számos olyan weboldal áll a rendelkezésünkre, ahol a legfontosabb mutatószámok megtalálhatóak a cégekről: MarketwatchGurufocus, de itt a blogon is számos befektetési célpontról lesz szó.
Milyen időtávra célszerű befektetned?
Az optimális részvénybefektetés időtartama legalább 3-5 év, de gondolkodhatunk ennél sokkal hosszabb időtávban is. Rövid távon a részvények árfolyama nagyon ingadozó lehet, hosszú távon azonban a cégek növekedése miatt sokkal nagyobb hozamot lehet elérni, mint a kötvényekkel és a bankbetétekkel.

Amerikai és magyar tőzsdei részvényekről is lesz a későbbiekben szó:
A magyar tőzsdei vállalatok a 2018-es évben, több, mint 201 milliárd forintot fizettek ki a részvényeik tulajdonosainak, ebből 196 milliárd forintot a MOL, az OTP, a Magyar Telekom, és a Richter fizettek ki, és 2019-ben ennél 10-15%-kal többet fognak kifizetni.  Érdemes ebből a pénzből Neked kivenned a részedet! ☺

Megjegyzések