Részvények értékelésének eszközei I. P/E mutató

Hagyományos elemzési módszerek közül az egyik leginkább elemzett mutatószám a price / earning (P/E) azaz árfolyam - nyereség hányados. Az árfolyam a részvény mindig aktuális árfolyamát jelenti, amely minden percben változik, a nyereség pedig az egy részvényre jutó adózás utáni nyereséget takarja. Utóbbiról információt csak a negyedéves jelentések alkalmával szerezhetünk.
Mondjuk, ha 2019. május 30-án veszek egy MOL részvényt 3260 Ft-ért, az elmúlt évi eredmény 432 Ft volt részvényenként, akkor a P/E 7,55, vagyis ha az inflációt nem veszem figyelembe, akkor a befektetésem 7,5 év alatt térülne meg. Persze a vállalat nem fizeti ki a teljes profitot, hanem csak 142,5 Ft-ot, (tehát jelen esetben a kifizetési ráta 33% amiről más cikkben lesz még szó) a többi nyereséget a vállalat visszaforgatja magába, és ezáltal növeli az értéket, amely majd az árfolyamban is megjelenik (vagy már a tőzsde beárazta).
Persze a P/E ráta attól is függ, hogy éppen milyen nyereséget veszek alapul, hogy ha az első negyedévi eredményt belekalkulálom, és a legutóbbi 4 negyedévet nézem, akkor már csak 415 Ft a profit, és 7,85 a szóban forgó mutatószám.

Gyorsan növekvő, főleg technológiai vállalatoknál a P/E ráta, mint például az Amazon, amely májusban a 96-os értéket is meghaladta, igen magas szám is lehet. Ezek a cégek a befektetők kedvencei, gyors növekedést várnak tőlük, ezért árazásuk is ennek megfelelően magas.
A már érett, alulértékelt vállaltoknál, mint a olajipari vagy közműcégek, telefontársaságok, tartós fogyasztási cikkeket gyártók átlagosnál alacsonyabb 7-15 P/E rátával forognak. Volatilitásuk ezeknek a vállalatoknak jóval kisebb, és hosszú távon nagyobb hozamot érhetnek el, mint a befektetők kedvencei, amelyek már a csúcson vagy ahhoz közel vannak.

Előfordulhat negatív eredmény is egy vesztéseges cégnél, vagy egy-egy rossz negyedév után a P/E ráta is jelentősen megemelkedhet, ha az árfolyamban nem jelent meg a korrekció.

Milyen P/E hányadossal rendelkező cégeknél érdemes keresgélnünk? Ha osztalékbefektetések szempontjából fektetünk be, akkor elengedhetetlen a rendszeres, és évről évre emelkedő osztalék. A P/E ráta lehetőleg alacsonyabb legyen, mint a hossztávú állampapírok kamatának reciproka. Ma Magyarországon 3,7 % vagyis 1/0,037=27, tehát ennél kisebb P/E ráta alatt érdemes keresgélni, de még jobb 18-20 érték alatt vásárolnunk.

Hol lehet ilyen adatoknak utána járni? Az államkötvények hozamairól az investing oldalán, a P/E rátákról a morningstar oldalán lehet információkat találni. Nagyon hasznos exceltáblázatot a dripinvesting oldalán lehet találni, ahol könnyen szűrhetünk a részvények között. a Magyar részvények P/E adatait elvétve a teletrader oldalán tudjuk megkeresni vagy saját magunk kiszámoljuk az árfolyamok és a vállalatok jelentési alapján.

Megjegyzések