Pénzügyi szokások, hogy a hónap végére is maradjon

A pénzügyi szokásainkat általában szüleinktől, barátainktól lessük el, már gyerekkorban rögzülnek, és szinte észrevétlenül is nem mindig tudatosan költekezünk, amely majd meghatározza, hogy milyen anyagi helyzetbe kerülünk. Ha úgy gondolod, hogy nem tudsz spórolni, vagy nem tudod anyagi céljaidat elérni, akkor a szokásaidon kell változtatnod.




1. Kövesd nyomon a pénzköltésed

Vajon miért nem marad pénzed a hónap végére? Miért haladsz lassan a terveid megvalósításával? Hová tűnik a nehéz munkával megkeresett pénzed? Ha ezek a kérdésekre nem tudod a választ, akkor ideje, hogy összeszedd a bevételeid és kiadásaid! Lehet, hogy olyan dolgokra költesz, amire valójában nincs is szükséged. Ahhoz, hogy gyorsan, és egyszerűen kövesd a kiadásid számos applikáció létezik már (Koin, Mint, Toshl Finance, Moneywise) csak bele kell pötyögnöd a mobilba a kiadásokat, vagy egy saját exceltábla, amit kedvünk szerint szerkeszthetsz, és okostelefonról szintén működik. Ha ez meg van könnyebben megtervezed a hónapodat és jut pénz a céljaidra is.

2. Ne költs felesleges cikkekre

Ha az előző pont megszokássá válik, akkor legyél céltudatos, és kerüld el az impulzusvásárlásokat. A már vezetett pénzköltéseid során már látod melyek voltak a korábbi felesleges kiadásaid, ezeket iktasd ki ha lehetséges, és több marad a zsebedben. Tervezd meg a bevásárlólistádat, ezáltal több időd és több pénzed is marad a heti bevásárlások során. Intézheted online is a bevásárlást, ezáltal is csökkentheted a kísértést a szükségtelen dolgok megvételére.

3. Rakd félre fizetés után a pénzed egy részét

Mindig azt a pénzt rakod félre ami a hó végén megmarad, már ha maradt valami egyáltalán? Ne utólag, hanem előre tegyél félre, ezáltal is jobban be tudod osztani ami marad. A rendszeres megtakarítás titka abban van, hogy előre teszel félre, legyen az fizetésed 5, 10 vagy 20%-a. Ha már megszokássá válik a megtakarítás, akkor a vagyongyarapodásodnak nem lehet akadálya. Ha szükséged lenne hitelfelvételre, akkor a megszokásod miatt a törlesztőrészletek befizetése sem fog gondot jelenteni a számodra.

4. Fejleszd a pénzügyi intelligenciád

A pénzügyi intelligenciád fejlesztése alapvető, ha a vagyonodat szeretnéd gyarapítani. Életünk folyamán 20-30000 órát is tanulással töltünk. Az iskolában azt tanítják meg, hogyan szerezz egy jó szakmát, amiben majd "sikereket" érhetsz el, amivel majd pénzt kereshetsz, de azt nem tanítják meg, hogy hogyan bánj a pénzzel. Sokan egy jó szakma megszerzése után abba is hagyják a tanulást, de ez még önmagában nem elég, hogy jól tudj gazdálkodni. A pénzügyi intelligenciád fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy el tudd választani azokat a dolgokat amelyek pénzt vesznek ki a zsebedből, vagy amelyek pénzt termelnek. Emellett azt is érdemes megtanulnod, melyek azok az adókedvezmények, támogatások, amelyekkel pénzt takarítasz meg pl. tartós befektetési számla, babakötvény, adóvisszatérítés stb. A legtöbb ember alkalmazotti létben gondolkodik és él. Ha lehetőséged van alapíts saját vállalkozást, és a költségeiddel csökkentsd az adódat, és képezz tartalékot a váratlan helyzetekre.

5. Fektess be és gyarapodj

A tehetősebb emberek, olyan eszközökben helyezik el a megtakarításaikat, amelyek pénzt termelnek. Lehet ez részvény, ingatlan, kötvény, szellemi tulajdon, vagy adósságlevél. Tapasztalat és tudás nélkül ne forgasd meg az összes pénzedet a tőzsdén vagy az ingatlanpiacon! Diverzifikálj, ne tegyél fel mindent egy lapra, és képezd magad! Fektess először magadba, olvass, járj tanfolyamokra, aztán irány a befektetések világa ;)

Megjegyzések