Jó vételek a tőzsdei csúcsok árnyékában?

Az útobbi hónapok masszív tőzsde emelkedése új csúcsokat eredményezett az amerikai tőzsdék esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek jó vételi lehetőségek az amerikai papírok között. A gazdasági ciklusokban időről időre más-más szektorokat preferálnak a befektetők. Az utóbbi hónapokban a közmű-, illetve az ingatlanszektor hajrázott, megelőzve az technológiai szektort. A pénzügyi cégek is megkezdték a felzárkózást, az alapanyag-, illetve az energiaszektor viszont továbbra is lemaradóban van az egészségügyi szektorral együtt. Egy jó portfólióban mindegyik szektornak meg van a helye, azonban az utóbbiakat érdemes lehet felülsúlyozni.

1. Olajcégek: Occidental Petroleum
Megemlítheném itt a Chevron, Exxon mobile olajipari óriásokat, de az Occidental Petroleum (OXY) könyvelhette el a legnagyobb árfolyamveszteséget (-48%) az elmúlt egy évben. Nem csak az alacsony olajár, hanem egy másik olajipari vállalat az Anadarko Petroleum felvásárlásával kapcsolatos bizonytalanság, túlárazás tartotta nyomás alatt az árfolyamot. A menedzsment elkötelezte magát az osztalék fenntartása és növelése, illetve az adósság csökkentése mellett, legutoljára több, mint 25 éve volt ilyen magas, 8,1% a kezdő osztalékhozam, és a cégvezetés ígérete szerint 50$ feletti olajárnál tudják tartani az osztalékfizetést. A vállalat 17 éve emeli az osztalékát, igaz az utóbbi 3 évben a 1,5%-os emelés nem volt túl erős, de ha hinni lehet a menedzsmentnek, akkor végre az árfolyam is megindulhat az emelkedőn. Ezt a bizalmat az is megelőlegezheti, hogy a bennfentesek folyamatosan zsákolják a részvényeket az elmúlt 2 évben. Warren Buffet is befetett a cégbe az elmúlt negyed évben, ha neki 47$-os átlagáron megérte, akkor nekünk 37-40$ körül érdemes vételekkel próbálkoznunk.
(Frissítés: az OXY március elején bejelentette az osztalékvágást, a részvényeket érdemes megtartani, de OXY helyett inkább Shell-t érdemes vásárolni)

2. Fogyasztási cikkek: Clorox, Johnson & Johnson
A Clorox és Johnson & Johnson az Egyesült Államok legerősebb brandjei közé tartoznak. ezek a cégek azon nem ciklikus iparágak közé tartoznak, amely válság alatt is stabil árbevételt érnek el. Ezek a cégek P/E vagy a P/B ráta alapján nem tartoznak a legolcsóbb cégek közé, de a mai alacsony kamatkörnyezetben a 2,8-2,9%-os osztalékhozamért is tolonganak a befektetők. Mi ezek ezen cégek között jellemzői? Egyenletesen növekedő árbevétel, növekvő EBITDA, 60-70% kifizetési arány, 6-7% körüli éves osztaléknövekedés. A Clorox 145$-os támaszszint körül optimális vétel lehet. A Johnson trendvonala 128-130$ környékén húzódik, itt lehet megpróbálkozni vételekkel.


3. Energia szektor: Energy Transfer LP
Az Energy Transfer az Egyesült Államok egy legdiverzifikáltabb energiaszolgáltatója, 38 államban üzemeltet kőolaj-, és földgázvezetéket, de ugyanakkor az akkumulátorok fejlesztésében is szerepet játszik. Árbevétele, az egy részvényre jutó eredmény folyamatosan nől, kezdő osztalékhozama 10% felett, viszont az utóbbi 2 évben nem emelt osztalékot. A bennfentesek is zsákolják a részvényeket, ami bizalomra adhat okot, a cég eladósodottsága viszont óvatosságra inthet. A P/E ráta  9,2-es, P/B 1,4-es szintjével kifejezetten olcsónak mondható. Kockázatosabb étványú befektetők megpróbálkozhatnak vételekkel, néhány napja nagy forgalommal pattant vissza a 11$-os szint fölé.

Megjegyzések

  1. Szia! Jó látni ,hogy nem csak én vagyok ezen az állásponton az OXY-val kapcsolatban. Remélem több hasonló érdekes cikket írsz te is a témában és ezekkel hasznos információkat adhatunk tovább a hazai osztalékbefektetők számára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy tudok néhány jó ötletet adni. Remélem egyre többen veszik a kezükbe a saját pénzügyeiket és fektetnek be okosan kiváló cégekbe. Mindig vannak jó célpontok csak a vásárlási keret szűkös :)

      Törlés

Megjegyzés küldése