4 + 1 Kifogás amiért nem foglalkozol befektetésekkel

"Nincs szükségem pénzügyi tanácsadóra, egyedül is el tudom költeni a pénzemet, a házam/telkem 2-szer annyit ér, mint amikor vettem" - Nem kellett túl sok pénzügyi inteligancia ahhoz, hogy valaki jelentős haszonra tegyen szert, aki az elmúlt években vásárolt ingatlant. Aki csak a saját ingatlanába fekteti a pénzét számolni kell azzal, hogy pénzt nem fog termelni csak vinni fogja azt. Mivel általánosságban minden drágult, egy esetleges ingatlancsere esetén sem fog többletet jelenteni a "hozam". Egy jó pénzügyi tanácsadó/coach segít okos döntéseket hozni, megfogni a pénzt és fialtatni. Ha csak a saját céges termékét akarja ráerőltetni az ügyfélre akkor menekülni kell, de legalábbis nagyon körültekintően átnézni a konstrukciót és az apróbetűt.

"Nincsen sok millióm, hogy tőzsdézzek" - Sokan úgy gondolják, hogy a tőzsde csak a gazdagok kiváltsága. Például berak valaki 10 milliót és kivesz viszonylag rövid idő alatt 100 milliót. Ez így nem igaz (kivéve, ha valakinek vannak bennfentes információi, ám ennek tudatában kereskedni bűntetőjogi felelőssére vonással járhat...). Kevesebb pénzzel is lehet komoly vagyont felépíteni.

"Kevés a megtakarításom, hogy befektessem" - Havi 100-200 $ befektetésével is lehet szép vagyont felépíteni kihasználva a kamatos kamat erejét. Ha valaki szinte az egész keresetét elkölti, akkor az életszínvonala nem fog emelkedni, megmarad ugyanazon a szinten. Hiába  a fizetésemelés, ha valaki mindig elkölti. Előrelépés nincs megtakarítás és befektetés nélkül. Ha ingatlant  szeretnénk vásárolni, akkor szükség van bizonyos önrészre, ha már megszokássá vált a rendszeres megtakarítás, akkor a törlesztőrészletek kifizetése sem okozhat gondot.

"Már volt befektetésem/életbiztosításom, keveset hozott, átvertek vele, nem hozott semmit, stb..." - Ha valami kudarcba fulladt, akkor sokan már elkönyvelik, hogy nekik ez nem fog menni. Érdemes azért lemondani a befektetésről, mert valaki rossz döntést hozott, és megfizette a tanulópénzt? A sikeres emberek mindig újra tudják kezdeni. Tanuljunk a saját és mások hibáiból, és olvassunk minél többet a befektetésekről, megtérül...

"Nincs időm ilyesmivel foglalkozni" - A TV, a Facebook, illetve most már a Netfix korában nehéz elhinni, hogy valakinek nincs napi 10-15 perce megtervezni a pénzügyeit, ha már az előbb említett cégek órákat vesznek el a szabadidőnkből minden egyes nap. Arról nem is beszélve, hogy napi 8 órát töltünk a pénzünk megkeresésével, de az elköltésének, a befektetésének megtervezésével szinte semmit sem.


Mind ilyen és ilyen kifogásokkal szembesülök nap, mint nap, és nehéz ezeket a falakat lebontani, de ne csak mi dolgozzunk, hanem a pénzünket is dolgoztassuk, így hamarabb elérhetjük a céljainkat.

Megjegyzések