Ha csak havi 100 dollárom van befektetni...

Manapság a befektetések számodra is elérhetőek pár kattintásra. Ha szeretnél a nagyvállalatok nyereségéből profitálni, akkor mindenekelőtt olvass ezekről a befektetésekről, az információ hiánya mindig növelheti a kockázatodat.
Milyen lehetőségek vannak kisebb összegek befektetésére:

Ha nincs még elegendő ismereted milyen cégeket válassz, vagy csak nincs időd ezzel foglalkozni, akkor fektess ETF-ekbe. Az ETF-ek (Exchange Traded Fund) olyan tőzsdén kereskedett befektetési alapok, amelyek a legnagyobb tőzsdeindexeket követik le, illetve az indexbe tartozó vállalatok részvényeit tartalmazzák. Egy ETF-en keresztül a világ számos nagyvállalatának nyereségéből részesülhetsz úgy, hogy az ETF árfolyamának emelkedéséből profitálsz. Itt találsz egy ETF-ekről szóló könyvet. Jó hír, hogy már a Budapesti Értéktőzsdén keretül is lehet ETF-eket venni, csak értékpapírszámla kell hozzá, amelyet bankok illetve brókercégek vezetnek. Az értékpapírszámlavezető hazai és külföldi brókercégekről itt találsz összehasonlítást. Ha részvényeket akarsz venni, akkor is feltétlen szükség lesz értékpapírszámlára.

Ha egyéni vállaltokba szeretnél fektetni, akkor ne sajnáld az időt az olvasásra, és tájékozódj (elemzésközpont, Szendrei Ádám, Bence Balázs, osztaléknövelők vagy akár itt a blogon is). Használj olyan brókereket, amelyek alacsony jutalékkal dolgoznak Random, Stach, Revolut, összehasonlítást itt találsz. Ne feledd, az értékpapírokat abban a devizában kell megvenned amiben azt jegyzik! A részvények ára pár centtől több ezer dollárig terjedhet, már 100-200 $-ért rengeteg papírból válogathatsz. A részvények legnagyobb adatbázisát itt találod.

Ha nem akarsz kockázatot vállalni, vagy kevés pénzt nem szeretnél még befektetni, akkor a Magyar Állampapír Plusz lehet egy köztes megoldás. Kamatai már 3 hét alatt kitermelik a befektetés költségét. A részletekről már itt írtam korábban.

Ha nem szeretnél vállalatokba fektetni vagy alapvetően kockázatkerülő vagy, akkor fektess magadba. A legjobban megtérülő befektetés az, amit saját magunkra fordítunk. Ez lehet egy könyv, egy tanfolyam, kapcsolatépítés, blog vagy egy saját vállalkozás alapjainak a lerakása. Kezd a Minneren vagy az Udemyn.


Megjegyzések