Mit vesznek a befektetési guruk a válság árnyékában?

Számos olyan cég van, amelynek az értéke 30-50%-ot is zuhant a járvány következtében, illetve az olajár beszakadása miatt. Ezek jellemzően  energetikai, pénzügyi, ingatlan, és kereskedelmi vállalatok, illetve a légitársaságok. Vannak olyan cégek, amelyek már elérték a válság előtti árszintet például a Johnson&Johnson, az Apple, a Microsoft vagy meg is haladta azt például a Clorox, az Amazon, és a Netflix esetében.

Akinek volt megfelelő mennyiségű készpénze, az március végén olcsón belevásárolhatott a legjobb minőségű vállalatokba is. Számos olyan iparág van még most is, amelyekben találhatunk olcsón árazott cégket, illetve amelyekből a befektetési guruk vásároltak.

Melyek voltak azok az ismertebb vállalatok, amelyekből a befektetési szakemberek vásároltak az elmúlt hetekben?

Többen Warren Buffett cégéből a Berkshire Hathaway-ből (BRK.B) vásároltak, amely még mindig 20%-os diszkonttal forog a válság előtti árszinthez képest, és ezen felül még jelentős felértékelődési potenciál van benne. Warren Buffett egyébként a Delta Airlines-ban (DAL) illetve az United Airlines-ban (UAL) növelte jelentősen a részesédését még az első negyedévben, továbbá a PNC Financial Services Group (PNC) pénzügyi vállalatban szerzett nagyott tulajdonviszonyt. Áprilisban ezután el is adta a birtokában lévő összes légitársaság részvényét beleértve a Delta Airlines (DAL) és az United Airlines (UAL) részvényeit, bár a hivatalos fórumokon csak az ún. 13F adatszolgáltató formanyomtatvány leadása után (június közepe) jelennek meg a tulajdonosi változások. Buffet véleménye szerint hosszú évek telhetnek el, amíg a légitársaságok jövedelmezősége visszatér a válság előtti szintre.

A bankkártyákkal foglalkozó, pénzügyi szolgáltatás nyújtó Visa-ban (V), illetve Mastercard-ban (MA) szintén számos befektető gyarapította tulajdonrészét, ezek a vállalatok még 10-15%-kal olcsóbban forognak, mint a válság előtt.

A bankok között még mindig találunk 30-50%-os diszkont árazásokat, a PNC-n kívül még a Bank of Amerika (BAC), a Wells Fargo (WFC), a Prudencial Financial (PRU), a Bank New York Mellon Corporation (BK) illetve a Price T Rowe Group (TROW), és a Franklin Resources (BEN) alapkezelők keltették fel a befektetési nagyágyúk figyelmét.

Az energetikai cégekben, többek között a kőolajszállítással foglalkozó Enterprice Product Partners LP (EPD) valamint az Occidental Petroleum (OXY) és az Exxon Mobil (XOM) kőolajtermelő cégek voltak a legnépszerűbbek.

Az élelmiszeripari vállatok közül a Mondelez (MDLZ), a Tyson Foods (TSN) valamint a Kraft Heinz (KHC) papírjai voltak népszerűek, valamint a Starbucks (SBUX) kávézólánc.
Az ingalanvállalatok közül a Simon Property Group (SPG) mozgatta meg leginkább a nagybefektetők fantáziáját, és szereztek nagyobb arányban tulajdonrészt.

A felsorolás nem lehet teljes, hiszen több száz cég volt a nagybefektetők étlapján az elmúlt hetekben. Voltak igazán olcsó vételek, de még most is vannak komplett iparágak, amelyek árazása még mindig olcsónak mondható.

 A befektetési guruk körében az egyik legnépszerűbb befektetési termék az S&P500-at lekövető SPY ETF volt az elmúlt hetekben, így aki nem szeretne egyedi részvényeket vásárolni, esetleg elemzésekkel foglalkozni, annak ez is megfelelő befektetés lehet.

Megjegyzések