Fektess erős mérleggel rendelkező vállalatokba

Sokakat meglepetésként érhetett a vírus miatti részvénypiaci zuhanás, abban viszont sokkal kevesebb meglepetés volt, hogy a defenzív papírok jóval inkább felülteljesítőek voltak az elmúlt hónapokban a magasabb osztalékot fizető, illetve a ciklikus iparágakban tevékenykedő cégek részvényeinél.
Elemzők szerint a nagyobb, illetve a kezelhetetlen adóságállománnyal rendelkező cégek papírjai a következő hónapokban is nyomás alatt állhatnak majd.
A ciklikus iparágakban teljesítő úgynevezett Value részvények árazása hiába vonzó, ezen szektorok kilábalása nem lesz egyszerű, hiszen az ilyen cégek termékei nem feltétlenül létszükségletek az emberek számára. Ilyen iparágak az autóipar, ruhaipar, szórakoztatóipar, éttermek, lakberendező vállalatok.
A magasabb osztelékot (High Yield) fizető vállalatok sok esetben még a Value részvényeket is alulmúlták.

Forrás:SocGen

Mint az ábrán is létható az erős mérleggel rendelkező (Strong Balance Sheet) vállalatok már jóval felülmúlták az év végi, sőt a koronavírus kapcsán fellépő zuhanás előtti árszintjeiket. A Value, illetve a magas osztalákot fizető (High Yield) részvények még mindig a tavalyi év végi szintjeik alatt vannak.

Forrás: SocGen

A nagy volatilitás miatti emelkedések, és visszaesések miatt nem beszélhetünk még a csökkenő trend megfordulásáról, legfeljebb csak oldalazásról.

Forrás: SocGen

A gyenge mérleggel (Weak Balance Sheet), illetve a kis kapitalizációval (Low Size) rendelkező vállalatok eddig már több, mint 20%-ot emelkedtek a részvénypiaci zuhanás óta, azonban még mindig jóval elmaradnak a válság előtti szintekhez képes. Ezek a vállalatok azonban jelentős tőkeáttétellel működnek, vagyis jelentősen eladósodtak. A válság következtében fellépő gazdasági nehézségek miatt a hiteleik nagysága jelentős kockázatot hordoz magukban, és valószínűleg rosszabb feltételekkel vehetnek fel hiteleket a válság idején. A hitelek visszafizetése miatt kevesebb osztalékot tudnak majd a jövőben fizetni, vagy egyáltalan nem fizetnek, ahogyan rengeteg cég már fel is függesztette az osztalékfizetéseket.

Melyik az a mutatószám, amely segít eldönteni, hogy jó mérleggel rendelkező vállalattal van dolgunk?

A Debt / Equity mutatószám jól leírja egy vállalat eladósodottságát. Kiszámítása úgy történik, hogy a vállalat éven belüli adósságát hozzáadjuk az adott évi kamatfizetéshez, illetve a hosszú lejáratú adóssághoz majd a kapott összeget elosztjuk a vállalat saját tőkéjével. Szerencsére a legtöbb részvényekkel foglalkozó weboldal (Gurufocus, Morningstar, Finviz) már kiszámítja ezt a mutatószámot.

Mennyi legyen a Debt / Equity?

A legjobb, ha 0,5 alatt van, vagyis a 1 $ saját tőkére legfeljebb 50 cent adósság jut, de még az 1 körüli érték is elfogadható. Azonban a 2-nél magasabb értékkel rendelkező vállalatokat érdemes elkerülnünk.

A Johnson&Johnson Debt/Equity értéke a Morningstaron


Mi a Current Ratio, és mennyi legyen az értéke?

A Current Ratio (rövid távú likviditási mutató) megmutatja, hogy a vállalat forgóeszközei, vagyis a készpénze illetve a gyorsan pénzzé tehető eszközei milyen arányban fedezik a vállalat rövid lejáratú adósságait. A legjobb, ha 1,5 felett van, így másfélszeresen fedezve van az idei évi hitelkötelezettség, de legalább 1 felett legyen.

A Johnson&Johnson mérlege (Balance Sheet) a Morningstarban

A Current Ratio kiszámításához a forgóeszközöket (Total Current Assets) elosztjuk a rövid lejáratú kötelezettségekkel (Total Current Liabilities). 2019 végén 1,26 volt a Johnson&Johnson Current Ratio-ja. Az adatokat a Morninstar Financial menüből a Balance Sheet kiválasztásával lehet elérni, vagy a Gurufocus 30-Y Financials menüpontban.



Megjegyzések