Három első osztályú ingatlanbefektetési társaság

 Az ingatlanbefektetést szinte mindenki ismeri. A szabályozott ingatlanbefektetési társaságokat (angolul: Real Estate Investment Trust /REIT/) viszont már sokkal kevesebben. Az angolszász üzleti világban elterjedt vállalatok a társasági adó megfizetése helyett a profitjuk 90%-át a részvénytulajdonosoknak kifizetik, amely magában foglalja a bérbeadásból, az ingatlan értéknövekedésédől, és esetleges eladásából származó hasznot.

Az ingatlan érték. Ezek a vállalatok ingatlanokat vesznek, építenek, újítanak fel, és adják a bérbe a végfelhasználónak. Egy ingatlan viszonylag sokféle gazdasági tevékenységre használható illetve átalakítható. Az ingatlanbefektetés általában egy magas passzív jövedelmet termelő befektetés, de ezekben a vállalatokban tulajdonrészt szerezve nincs szükségünk saját ingatlanra a magasabb hozamok eléréséhez. Nyílván, ha tulajdonosok leszük ilyen cégben, akkor nem nagyon van beleszólásunk a működésbe, viszont néhány kattintással tulajdonosok lehetünk, és élvezhetjük vagyonunk gyarapodását.

WP Carey Inc. (WPC)

A WP Carey 6,4%-os hozamot kínál mostanság. Egy nagyon diverzifikált REIT-ről van szó, amely rendelkezik, ipari, iroda, kiskereskedelmi, raktári, és egyéb ingatlanokkal. A válság kitörése óta, még ha kis mértékben, de emelte az osztalékát, a bérleti díjak 96%-át sikerült a válság alatt is beszednie.

Forrás: WP Carey 2. negyedéves beszámoló


Jó minőségű ingatlanportfólióval rendelkezik, amelynek 2/3-a az USA-ban, 1/3-a Európában található. Az eszközarányos eladósodottság 40%, ami nem számít magasnak ebben a szektorban. Bérleti szerződéseik több, mint fele legalább 10 évre szól, amelyek folyamatosan emelkedő bérleti díjakat generálnak. A vállalat eredménye pedig figyelemreméltó:

A WP Carey teljes hozama összehasonlítva az S&P 500 indexet követő ETF-fel (Ycharts)


Monmouth Real Estate Investment (MNR)

A Monmouth elsősorban ipari ingatlanokba, logisztikai központokba fektet be. Az utóbbi években, de külónösen a járvány idején egyre jobban előtérbe került, hogy az egyre több online úton megrendelt temékeket a fogyasztók a lehető leghamarabb kapják meg. Ez a tendencia mindinkább megnöveli a raktározási, logisztikai központok létesítésének igényét.

A Monmouth versenyelőnye leginkább az, hogy jó minőségű bérlőkre (FedEx, Amazon) összpontosít, és a tőkéje nagy részét ezen bérlők igényeinek megfelelő ingatlanok megvételére fordította.

Az MNR az egyik legrégebb óta nyílvánosan kapható REIT. A sima törzsrészvények 4,91%-os, a C típusú törzsrészvények 6,1%-os hozammal forognak (utóbbi részvény nem biztos, hogy a magyarországi szolgáltatóknál elérhető).

A vállalat sikerének másik kulcsa, hogy általában fix havi törlesztésű hiteleket vesznek fel, így elkerülhetőek a nagy összegű kifizetések, mint például a kötvényeket kibocsájtó vállalatoknál.

A Monmouth Real Estate teljes hozama a bevezetéstől (Ycharts)

A Monmouth konzervatív tőkeáttétellel, 48% eszközarányos adósággal 4,91%-os hozamot kínál, amelyre garancia a jó minőségű ingatlanok, a hosszú lejáratú bérleti szerződések, illetve a logisztákában, házhozszállításban rejlő potenciál.

Medical Properties Trust (MPW)

A Medical Properties Trust egy kórházakra szakosodott ingatlanbefektetési társaság. Az amerikai népesség növekedésével, és a várható élettartam emelkedésével még inkább nőni fog az egészségügyi ingatlanok kihasználtsága. Habár kórházba járni nem feltétlenül jó dolog, de szükséges, hiszen az emberek mihamarabb szeretnének ellátást kapni, illetve az egészségügyi problémáikat megoldani. Általában sürgősségi betegellátó kórházakba fektet be, amelyek 80%-ának bérleti szerződése még legalább 10 évig nem jár le. Így feltehetőleg a vállalat következő években is folyamatos bevételnövekedés mellett egyre nagyobb osztalékot tud fizetni, amelynek mértéke 6,1%.

A MPW teljes hozama indulástól összehasonlítva az S&P 500 indexet követő ETF-fel (Ycharts)

A Medical Properties Trust 7 éve folyamatosan emeli osztalékát, az új akvizíciók, a hosszútávú bérleti szerződések, és az emberek folyamatos egészségügyi kezelések iránti igénye garantálja a további bevételnövekedést és az osztalékok emelkedését.  


Mindhárom itt szereplő ingatlanbefektetési társaság indulása óta megverte az S&P 500 tőzsdeindexet, és kiemelkedő hozamokat biztosított a tulajdonosok számára. A múltban elért hozamok nem garantálják, hogy a jövőben is legalább ekkora hozamokat realizálhatunk ezekkel a vállalatokkal, de ezen cégek minősége, és sokszínűsége növeli annak valószínűségét, hogy a jövőben is magas hozamokat realizálhassunk ezekkel a társaságokkal.



Megjegyzések