Mibe fektettek a guruk idén ősszel?


A világban változatlanul tombol a koronavírus. Már elérhető közelségbe került a vakcina, de még hosszú idő lesz, amíg a gazdaság talpraáll, és visszatér a járvány előtti szintre. Az már biztos, hogy egyes iparágak győztesen jönnek ki a válságból, míg mások tartós visszaeséssel számolhatnak.

De milyen iparágakba, cégekbe fektettek a profik?

Warren Buffet elsősorban a gyógyszeiparba fektetett be, rögtön négy vállalatba, a Pfizer, az Abbvie, a Merck és a Bristol-Myers mellett tette le a voksát. A felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó, szeptember óta a tőzsdén jegyzett Snowflake-ben tovább növelte a részesedését. Továbbá bevásárolt az amerikai T-Mobile-ból, a Bank of America-ból és a General Motors-ból is bővített. Nagy általánasságban elmondható, hogy bankszektorban csökkentette részesedését, az egyik legnagyobb aranybánya vállalatból, a Barrick Gold-ból részvényeinek harmadát eladta, a COSTCO kiskereskedelmi vállalatból pedig teljesen kiszáll, ami a cég túlértékeltsége miatt érthető is.

Soros György számos, különböző területen tevékenykedő nagyvállalatból bevásárolt, mint például a filmiparban és a streaming szolgáltatásban nagy szerepet játszó Disney-ből, a megújuló energiával foglalkozó First Solar-ból, az olajszektort képviselő Total-ból, és persze az egészségügyi szektorból többek között a Varial Medical Systems és az Immunomedics vállalatokból. A technológiai szektorban szintén tovább bővítette érdekeltségeit, elsősorban az Analog Devices,  Microchip Technology illetve a Palantir vállatokban szerzett érdekeltségeket. És persze az S&P 500-at leképező befektetési alap is került a guru kereszttüzébe, a General Motorsban pedig növelte részesedését.

Több alapkezelő látott még fantáziát a techszektorban, elsősorban Intel, Apple, Microsoft részvényeket zsákoltak. Az élelmiszeriparban az Ingredion, a Kraft Heinz illetve a CoCa-Cola emelkedésére tettek a profik. Az energetikai szektorban főleg az olaj kitermelésével illetve szállításával foglalkozó cégek, úgy mint a Chevron, a Shell, az Energy Transfer, illetve az Enterprise Product Partners kaptak lehetőséget az alapkezelőktől. Az ingatlanbefektetéssel foglalkozó vállalatok is vonzották a készpénzt az elmúlt hónapokban. A bevásárló,- és szórakoztatóközpontok közül a Simon Property Group, a Traubman Centers, a W.P. Carey illetve a Macerich volt népszerű befektetési célpont, az egészségügyi ingatlancégek többek között a Medical Properties Trust és a Ventas. 

A nagy guruk számtalan esetben csak néhány hétig vagy hónapig birtokolnak egy-egy részvényt, meglovagolnak egy áremelkedést, és már adják is tovább a papírokat. Buffet is néhány hónap után eladta az aranybánya részvényeinek jelentős hányadát, vagy Soros alapkezelője esetében ez lett a sorsa a Palantir vállalatnak is. Az értékalapú részvények (például gyógyszeripari részvények) esetében úgy vélem, hogy hosszú távra terveznek velük a nagybefektetők.

Megjegyzések