Mit vásároltak a profik 2020 végén?

 

Az amerikai tőzsdék az utóbbi pár hétben folyamatosan csúcsokat döntöttek. Egy új jelenség, a közösségi kereskedés is megjelent a piacon, egy-egy alulértékelt részvény árfolyamát soha nem látott magásságokba emelve. Egyre több a momentumkereskedő, akik egy-egy nagy árfolymozgást meglovagolva nagy profitra törekszenek a lehető legrövidebb idő alatt. A profik között is észrevehető, hogy egy-egy részvényt csak rövid, néhány hónapos piaci trend erejéig tartják. 

Mit vettek és adtak el a részvénypiaci nagyágyúk?

Warren Buffet megszabadult az egyik legjelentősebb aranybányavállalat, a Barrick Gold részvényeitől. Aranybefektetést eddig sem túl gyakran eszközölt, valószínűleg az emelkedő államkötvényhozamok negatívan hathatnak az arany árfolyamára, amit a gyengülő dollár sem tud kellőképpen ellensúlyozni. Bankérdekeltségeit (US Bancorp, JP Morgen, Wells Fargo) jelentős mértékben csökkentette,  a tartósan  alacsony kamatszint még sokáig negatívan fog hatni a bankszektor profitjaira. Az Apple részvényeiből is eladott bő 6%-ot, de még mindig ez a részvény adja a portfóliójának legértékesebb részét. Meglepetésre eladta az egyik legjelentősebb vakcinagyártó, a Pfizer részvényeit, de a többi gyógyipari óriásból (Merck, Bristol-Myers, AbbVie) tovább bővitette tulajdonrészét. A telekommunikációs vállalatokból szintén vásárolt, a T-Mobile US-ben növelte részesedését, a Verizonba belevásárolt, mintegy 147 millió részvényt szerzett. Az olajipari szektorban a Chevronba szállt be. A Kroeger kiskerskedelmi vállalatban folymatosan növelte idén részvényei számát, és ez az utolsó negyedévben sem volt másként. Warren Buffeték, ahogy a guruk többsége nettó eladók voltak 2020. év utolsó hónapjaiban.

Soros György csökkentette kitettségét a főként megújuló enegiával foglalkozó cégekben (Firstsolar, Firstenergy), bankszektorban (Citigroup), illetve az autóiparban (General Motors). A technológiai cégekből viszont bevásárolt (Amazon, Alphabet, Qualcomm, Uber, Analoge Devices, Texas Intruments). Egyes alulértékelt enegetikai vállalatokban szinté részesedést szerzett, mint például a Consolidated Edison vagy a Nextera Energy Partners. A Nike szintén a célpontok között volt, a Walt Disney-ből további részesedést vásárolt.

A amerikai befektetési szakemberek inkább eladói oldalon áltak 2020 végén, de a részvényvásárlásoknál elsősorban a klasszikus osztalékfizető részvényeket részesítették előnyben, mint az Altria,a Philip Morris,a CVS, az AT&T, de az olajipari részvényekbe is nőtt a tőkebeáramlás, úgy mint a Chevron, az Exxon Mobil vagy a Magellan Midstream Partners (MMP) vállalatokba. A chipgyártók közül az Intel illetve az Analog Devices könyvelhetett el jelentős tőkebeáramlást 2020 második felében.

Megjegyzések