A koronavírus válságnál is nagyobb kihívás jöhet néhány év múlva. Itt a víz világnapja

 

A Föld globális lakossága megháromszorozódott az elmúlt évszázadban, ami egy olyan problémát fog életrehívni, amely a hétköznapi életünket jelentősen befolyásolhatja. Ugyanezen időszak alatt a vízfogyasztás viszont az ötszörösére emelkedett. A fő felhasználó a mezőgazdaság, amely a vízkészletek, több mint 2/3-át használja, de ezen túl az energiaipar, és a háztartások is jelentős mennyiségű vizet használnak fel. A növekedés a következő években is dinamikus lesz, az évszázad közepére várhatóan 50 %-kal fog nőni a vízfelhasználás a 2000-es évek elejéhez képest.

A klímaváltozás szintén abba az irányba hat, hogy növekedni fog a száraz időszakok száma, és mértéke, nagyobb lesz a párologtatás, rövidebbek lesznek az esős időszakok, felborulhat a vízkörforgás, hosszú száraz, és rövid, hirtelen sok esővel járó esős időszakok válthatják egymást. 

Miért súlyos probléma, ha nem gazdálkodunk a vízzel jól? Még ma is több, mint 2 milliárd ember nem jut megfelelő ívóvízhez, és ennél többen, mintegy 3 milliárd embernek a rendszeres kézmosásra nincs lehetősége. Ebből is látszik, hogy a tiszta édesvíz az egyik legértékesebb árucikk a földön, és várhatóan csak még drágább lesz a jövőben, így minden okunk megvan arra, hogy takarékosan bánjunk vele. Ha befektetőként nézzük a dolgokat, akkor érdemes a portfóliónkba egyedi részvényeket, és befektetési alapokat is vásárolni, amelyek a víziparban tevékenykednek.

Mibe érdemes fektetni?

Ha nem akarunk egyedi cégekbe fektetni jó megoldás lehet az ún. ETF-ek, vagy befektetési alapok. Ezek a befektetési alapok számos víziparban tevékenykedő vállalatok részvényeiből vásárolnak be, így kevésbé kockázatosak, és a befektetési költség is alacsony. Ilyen ETF-ek például:

  • Invesco Water Resources ETF (PHO)
  • Invesco S&P Global Water ETF (CGW)
  • Invesco Global Water ETF (PIO)
  • First Trust ISE Water Index Fund (FIW)
  • Ecofin Global Water ESG Fund (EBLU)

Milyen egyedi osztalékfizető részvényekbe fektethetünk?

Algonquin Power & Utilities (AQN)

A 3,9 %-os osztalékhozammal rendelkező Algonquin Power közművállalatot 1988-ban alapították, több mint 1 millió ügyfelet szolgál ki hagyományos közművekkel (gáz, elektromos áram víz) illetve megújuló energiaforrásokkal (szél, napenergia, termál). Akvizíciókkal illetve hosszútávú bérleti szerződésekkel növeli piaci részesedését. Közel 10 éve emeli folyamatosan az osztalákát, az egy részvényre jutó éves eredmény növekedését 6,5%-ra becsülik.

California Water Service Group (CWT)

A California Water Service az Egyesült Államok 3. legnagyobb állami közművállalata. Leányvállalatai több, mint 2 millió embernek biztosítanak ívóvizet. Az osztalékkirállyá vált kaliforniai vízszolgáltató 50 éve növeli az osztalékát folyamatosan. Az 1,7%-os osztalék nem túl vaskos, de a kifizetése elég biztonságos. A vállalat éves növekedési ütemét 4%-ra becsülik.

Pentair plc (PNR)

A korábban vegyes ipari vállalatként működő Pentair több, mint 40 évig növelte az osztalékát, amelyet az elektromos üzletág leválasztása után korrigáltak. Az 1,3%-os osztalék viszonylag alacsonynak mondható, de kifizetése elég biztonságos. A vállalat az utóbbi egy évben nagy rallyn van túl, 24$-ról 61$-ig emelkedett az árfolyam, de még elmarad a 82$-os csúcsától. Az egy részvényre jutó eredmény várhatóan 5% körül alakul az idén.

A.O. Smith (AOS)

Az A.O. Smith különböző vízkezelő berendezéseket, kazánokat, vízmelegítőket gyárt, elsődleges piaca az Egyesült Államok, de Kínába is exportálja a termékeinek közel harmadát. 27 éve növeli folyamatosan az osztalékát, amely jelenleg 1,54% körül alakul. Az osztalék növekedési üteme meglehetősen impozáns volt az utolsó 5 évben, évi 20% felett alakult. A társaság bevételei szépen alakultak, az utolsó negyedévben mintegy 11%-kal nőttek.

Ecolab Inc. (ECL)

Az Ecolab többek között víztisztítási, tisztítási és higiéniai szolgáltatásokat nyújt. Ügyfelei elsősorban az élelmiszeriparból, vegyiparból, feldolgozóiparból illetve a vendéglátásból kerülnek ki. Több, mint 1 millió ügyfele van a világ 170 országából. Legnagyobb erőssége a vállalatnak a folyamatos kutatás-fejlesztés, illetve az akvizíciók. A vállalat több, mint 25 éve emeli az osztalékát, amely jelenleg mindössze 0,92%.

American Water Works (AWK)

Az American Water Works számos államban nyújt közüzemi, víz-, és áramszolgáltatást, illetve szennyvízszolgáltatást. A 66 éve folyamatosan osztalékot emelő vállalat a válság ellenére is megőrizte jövedelmezőségét, hiszen 20%-kal növekedett az egy részvényre jutó eredmény, de elmondható, hogy az utóbbi évtizedben évente átlagosan 8%-kal tudta növelni a nyereségét. Ehhez mintegy 1,82%-os osztalékhozam társul, de még mintegy 20%-kal elmarad a részvény árfolyama a mindenkori csúcsától.

Consolidated Water Company (CWCO)

A Consolidated Water Company főképpen sótalanítási eljárásokkal biztosítja az ívóvizet, ahol kevés természetes ívóvíz áll rendelkezésre. A 2,42%-os hozamot biztosító vállalat az elmúlt 20 évben nem csökkentette az osztalékát, viszont csak 3-4 évente emelt. A járvány alatt mintegy 20%-os veszteséget könyvelhetett el. Azonban a vízfogyasztás növekedése miatt a jövőben várhatóan növekedni fognak a bevételek, és a kifizetések.

 

A víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk, bánjunk takarékosan vele.

Megjegyzések