A magára hagyott állampolgár

Néhány héttel ezelőtt megosztottam egy terjedelmesebb cikket arról, hogyan nő az egyén felelősségvállalása a mindennapokban, mennyire munkaalapú társadalomban is élünk, azonban a munkahelyünk és a szociális biztonságunk egyre kiszámíthatatlanabb. Egyre nagyobb mértékben vagyunk felelősek saját jövőnkért, és pénzügyeinkért. 

Az állam ránk kényszeríti a tudatos, pénzügyi öngondoskodást, ehhez azonban nem ad sem megfelelő képzést, sem tájékoztatást. Sok minden ebbe az irányba mutat. A KATA adózás bevezetése, a nyugdíj reálértékének csökkenése, a munkaalapú társadalom, ahol a fizetések nem tartják a lépést a gazdasági növekedéssel. Jól működő, egyszerű konstrukciók pl. lakáskassza kivezetése, nyugdíjpénztárak megszüntetése.

Szinte elképesztő, hogy a nyugdíjasok hitelezik az államot a növekvő infláció miatt. Bizonyos alapellátások összegei sok esetben egy évtizede ugyanazon a szinten vannak. Az állam üzenete egyértelmű, dolgozz, dolgozz még többet, vállalj több gyermeket, vegyél fel sok hitelt, adósodj el, minél később menj el nyugdíjba. De ahhoz, hogy pénzügyileg könnyebb legyen, megfelelő ismereteket nem ad. A munkaalapú társadalomban (nevezhetjük jelen esetben neoliberális gazdaságnak) a munkát egyenlően osztják el, a profitot azonban közel sem, ahogy az állami javak kiosztásában is vannak egyenlőtlenségek.

Ne legyenek illúzióink, ebben valószínűleg nem lesznek nagy változások középtávon politikai berendezéstől függetlenül sem. Számos fejlettebb országban, így az Egyesült Államokban is hasonló az állam szerepe, igaz az emberek jövedelmi viszonyai lényegesen kedvezőbbek, de viszont a legtöbb dolog (például az egészségbiztosítás is) piaci alapon működik. 

Ha valaki mégis rendelkezik megtakarításokkal ismeretek híján még nem biztos, hogy jó helyre teszi a pénzét. Az elmúlt pár évben megnövekett az ún. "dumb money" (buta pénz) mennyisége, azok a kisbefektetők, akik az egyre olcsóbb részvénykereskedés miatt olyan népszerű, esetenként veszteséges, túlárazott vállalatokba teszik a pénzt, mint a Tesla, Airbnb, Nio, Zoom...stb, amelyek többszörösén forognak a cég valódi értékének. Jelentősen megnőtt az ilyen vállalatok értékének ingadózása, nem ritka, hogy egy nap alatt akár kétszámjegyű százalákkal is nő a befektetett pénz vagy a vagyon jelentős része egy szempillantás alatt elég.

Emberi érzelmeink alapján döntünk a pénzügyeink kezelésénél, más ismeretek híján a gyors meggazdagodás, illetve a veszteségek, kockázatok elkerülése hajt minket, azonban egyik út sem vezet a legtöbb esetben a vagyon gyarapodásához. Türelem és megfelelő befektetési ismeretek nélkül nem tudjuk a pénzt uralni és gyarapítani, sőt rosszabb esetben csak rajtunk uralkodik.


Megjegyzések