Aki ért a pénzhez, ezekre a dolgokra nem költ

Aki tényleg tud bánni a pénzzel, és ennek köszönhetően sikeres, az általában a minőségre utazik és nem a mennyiségre, nem költ feleslegesen illetve költéseit tudatos stratégiával tervezi meg.

Sokan a gazdagságot luxusautókban, tengerparti házakban illetve aranyozott bútorokban mérik, azonban ez a legtöbb esetben nem fedi le a valóságot. Sokan azért gazdagodtak meg, mert tudják hogyan bánjanak a pénzzel, tudják mire érdemes költeni, és mire nem érdemes pénzt pazarolni, hogy a megkeresett vagyont a legjobban fektessék be. 

Mi az amire nem költenek akik jól bánnak a pénzzel?

1. Új autó

Aki jól bánik a pénzzel ritkán vesz új autót. Egy szalonautó ára egy hónap után már 10%-ot csökken, egy év után már csak a háromnegyedét éri. Egy ekkora veszteséget a pénzzel jól bánó emberek nem engedhetnek meg maguknak. Egy jó állapotban lévő használt autóval jobban jár az ember, és csak akkor cserélje le, ha már mindenképpen szükséges. A lízingelés szintén új autó vásárlására csábíthat, itt viszont évekig meg van kötve az ember keze a törlesztés miatt. Jelen esetben nem csak az autó értéktelenedik el a futamidő alatt, még jelentős mennyiségű kamat is fokozza a pénzveszteséget.

2. Túl nagy ház

Akik tudatosan bánnak a pénzzel sohasem vásárolnak nagyobb házat, mint amire szükségük van vagy  amit megengedhetnének maguknak. Sokkal egyszerűbb olyan otthon választani, amely mellett kényelmesen félre lehet tenni, és könnyen ki lehet fizetni a részleteket anélkül, hogy nagy adósságba verné magát az új lakástulajdonos. Hiába mondja a bank, hogy rengeteg hitelt lehet felvenni, mégsem szabad elmenni már addig, hogy már nem marad mit félretenni a hónap végére a nagy törlesztőrészletek miatt.

3. Hitelkártya, fogyasztói hitelek, személyi hitelek

Nemcsak ingatlanokra, autókra, hanem hétköznapi használati tárgyakra is lehet hitelt felvenni, illetve  felesleges ajándékokra. Minden emberre kb. 10-15 elektromos eszköz, kütyű jut, amelyek megkönnyítik a hétköznapi életünket, és szabadidőnk eltöltésében is jelentős szerepet játszanak. Ezek megvásárlásában csábítóak a nulla százalék körüli fogyasztói hitelek, de egy pénzügyileg tudatos ember csak akkor vesz ilyen eszközöket hitelre, ha feltétlenül szüksége van arra. A pénzügyileg tehetséges emberek mindig ki tudják matekozni, mire mennyit költhetnek, ha valaki részletekben vásárolja meg a szükséges dolgokat, és a maradék pénzét inkább befekteti, az is lehet egy pénzügyileg jó, tudatos gondolkodásmód.

4. Luxuscikkek

A különféle luxusmárkákat, luxuscikkeket sokan a gazdagság fokmérőinek tartják, de valójában érnek ezek annyit, hogy boldogabbnak érezzük magunkat? A sikeres emberek sokszor nem azt választják, hogy nagyon gazdagnak mutassák magukat. A luxusmárkák iránti kereslet az előző válság óta folyamatosan csökken. Feltehetőleg a tehetősebb emberek is egyre inkább belátják, hogy értelmesebb másba tenni a pénzt, mint elhalmozni magukat drága anyagi javakkal.

5. Túl nagy mennyiségű anyagi javak

Aki jól fel tudja becsülni a pénz értékét az inkább tartós, minőségi darabokra költ, mint olyan dolgokra, amely csak a helyet foglalják az otthonukban. Felesleges halomba állniuk a cipőknek, ruháknak, és a  bútoroknak kihasználatlanság miatt.

6. Luxusprogramok, luxusesküvők

Mindenki szeretné különlegesnek érzeni élete nagy napját, ezért sokan spórolt pénzüket ölik bele a ceremóniába és lagziba. Egy álomesküvő nem feltétlenül attól lesz álomszerű, hogy minél nagyobb a tömeg, és minél exkluzívabb a helyszín. Egy jól megszervezett, szűkőbb körben tartott esküvő is lehet éppen olyan emlékezetes, mintha egy kisebb vagyont költenének rá. Érdemesebb inkább a megspórolt pénzt a közös jövőbe fektetni, esetleg egy szebb nászútra költeni.

Mindig olyan eszközökbe fektessünk a vagyonunkat, amelyet pénzt termelnek a számunkra, és ebből a passzív jövedelemből megengedhetjünk magunknak később a nagyobb költekezést.

Megjegyzések