EPR egy sokszínű ingatlanbefektető vállalat

Bő egy évvel ezelőtt, még mielőtt kitört volna a pandémia, már górcső alá vettem az EPR-t, és egy jó befektetési lehetőséget láttam benne. Aki a tőzsdei zuhanás idején (is), 25-30 $ alatt bevásárolt belőle, már szép hozamra tehetett szert. Az osztalékfizetés egy évig elmaradt, de most ismét megindultak a kifizetések. Aki nagyon szigorúan lefektetett szabályok alapján fektet be minden bizonnyal kihagyja ezt a vállalatot, mivel a közelmúltban osztalékot vágott, a többi befektetőnek viszont egy jó sztori lehet.

Mostanra a legtöbb ingatlanbefektetési társaság (REIT) árfolyama helyreállt, vagy a pandémia előtti árfolyamon, vagy már jóval afelett áll, azonban az EPR még mindig 40%-kal olcsóbb, mint mint a járvány előtt.

Az EPR még mindig jócskán le van maradva a REIT vállalatokhoz képest


Miért állhat jelentős növekedés előtt a részvény?

Az amerikai lakosság közel kétharmada legalább az első oltást megkapta, ha a Covid nem is fog teljesen eltűnni, de az esetek száma és súlyossága csökkeni fog a következő évben.

A mozikat üzemeltető AMC az EPR legnagyobb bérlője, és a mozik ismét kinyitottak, a filmstúdiók számos új filmet dobtak a piacra, amellyel több nézőt vonzhatnak, így a bevételek is nőni fognak. Már most a bérleti díjak, több mint 85%-át sikerült az utolsó negyedévben begyűjteni, és az utolsó negyedévben nyereségesen üzemelnek majd a mozik.

 Ismét visszaállították az osztalékfizetést, 0,25 $-t fizet az EPR havi szinten, ami 6,4%-os hozamnak felel meg, ami jobb mint a hasonló ingatlanbefektetési társaságoknál. A kifizetési arány 70% alatt marad, így marad bőségesen saját forrás a vállalatnál.

A koronavírus után az emberek vágynak arra, hogy ismét szabadabban élhessenek, gyakrabban járnak el majd szórakozni, így gyorsan visszatérhet a forgalom a válság előtti szintre. Az EPR-t sokan csak egy mozi REIT-nek gondolják, de valójában csak a bevétel 30-40%-a jön a filmszínházakból, a többi bevétel víziparkokból, golfparkokból, szórakoztató központokból és magániskolákból származik. A menedzsment már bizonyított, hiszen jelentős növekedést ért el az elmúlt két évtizedben.  

Az EPR hozama az MSCI US illetve a Russell 1000 REIT ETF-ek hozamaihoz viszonyítva (1997-2019)


A járvány jelentős nyomott hagyott az EPR árfolyamán az osztalékfizetés elmaradásával, de mint minden válság ez is véget fog érni, és a hosszabb távú hozamok ismét helyreállnak, ahogy a mozik és a szórakoztató központok látogatottsága meg fogja haladni a pandémia előtti szintet.

Az EPR árfolyama még jelentős mértékben elmarad a pandémia előtti árfolyamához képest, első körben a 47-48 $ lehet optimális beszálló egy hosszútávú stratégiában.




Megjegyzések