Mi az a kifizetési ráta (payout ratio)?

 

Az osztalékbefektetők körében az egyik leginformatívabb, és legnépszerűbb mutató az osztalékkifizetési ráta vagy angolul a payout ratio. Ennek a mutatószámnak az ismerete segíthet jobb döntéseket hozni, és biztonságosabbá tenni a portfóliónkat. 

Hogyan is definiálhatjuk pontosan ezt a fogalmat? Mi is az az osztalék kifizetési arány (dividend payout ratio)?

Egyszerűen fogalmazva egy részvénytársaság nyereségének hány százalékát fizeti ki a részvényeseinek.

A osztalék kifizetési ráta mértékéből, a szabad készpénzállományból illetve az iparági sajátosságokból tudunk következtetni arra, hogy mennyire biztonságos az osztalékfizetés, van-e még tér az emelésre. Egy vállalat csak akkor tudja fizetni az osztalékot, ha több pénzt keres, mint amennyit kifizet a tulajdonosoknak. Ha egy cég bevételei stagnálnak, akkor az osztalék emeléséhez kölcsönöket kell felvennie vagy a saját fejlesztéseit illetve készpénzállományát kell lecsökkentenie. (kivételes esetben, ha például egy társaság eszközei, ingatlanai jelentős értéknövekedésen mentek keresztül, finanszírozhatja a vállalat hitelből az osztalékot, az üzemi eredmény lehet önmagában negatív is lehet, ha a vállalat jelentős fejlesztéseket hajt végre, viszont ennek megtérülése jelenleg még nem látszik)

Ha a társaság nem emeli az osztalékát legalább évente, és nincs részvényesi értékteremtés azaz az egy részvényre eső saját tőke nem emelkedik hosszú távon, érdemes lehet elgondolkodni, hogy egy ilyen céget a portfóliónkban hagyjunk-e vagy inkább eladjuk.

Hogyan lehet kiszámítani egy vállalati osztalékának a kifizetési arányát?

A legegyszerűbb módja az osztalék kifizetési arányának az, ha összeadjuk az utolsó 4 negyedévben fizetett osztalékot, és ezt az összeget elosztjuk a társaság ezen időszak alatt jelentett összesített, egy részvényre jutó eredményével.

Például vegyük a Johnson & Johnson részvényeket, amelyek az utóbbi egy évben 4,14 $-t fizettek  a tulajdonosaiknak, és részvényenként  6,65 $ nyereséget ért el a vállalat, akkor ennek megfelelően a kifizetési arány 4,14/6,65 = 0,62 azaz 62 %-os.

Milyen a jó kifizetési arány?

Az S&P 500 osztalékfizető vállalatainak az átlagos kifizetési aránya 30 %, de szektoronként elég nagy a szórás. Általánosságban elmondható, hogy a stabil, régi, kiforrott szektorok, mint az energetika, távközlés sokkal magasabb kifizetési arányt vállalnak be a stabil pénzáramuk miatt, mint mondjuk a technológiai szektor, mivel meglehetősen stabil pénzáramuk van. A technológiai szektor gyorsan fejlődik, és ezek a vállalatok sokkal jobban tudnak növekedni, ha a nyereséget fejlesztésre, beruházásra fordítják, mint osztalékfizetésre. Tehát egyes érett iparági szektorban a 75 %-os kifizetési arány sem rossz, más iparágban viszont fenntarthatatlan lenne.

Általánosságban elmondható, hogy 60 % körüli kifizetési aránnyal fenntartható az osztalék illetve annak növekedési üteme. A részvény befektetőknek tudatában kell lennie az iparági sajátosságokkal, hogy az adott szektorban a nyereség nagyobb részét nagyobb profit reményében vissza tudja-e forgatni a vállalat a saját üzletmenetébe vagy inkább kifizeti a tulajdonosoknak.

Ingatlanbefektetési társaságok más megítélés alá esnek, hiszen az adókedvezmény miatt a nyereségük 90 %-át ki kell fizetniük a tulajdonosoknak, így a 90-100 % feletti kifizetési arány is elfogadott. (Ingatlanbefektetési társaságoknál elsősorban FFO payout ratio-t azaz a működésből származó bevételek kifizetési arányát kell figyelembe venni, ami 80-90 % között már jó, az FFO értéket a Cashflow első harmadában számítják ki)

Ha olyan vállalatokat választunk ki a portfóliónkban, amelyek osztalékfizetési aránya enyhén növekvő tendenciát mutat, az még önmagában nem baj, ha az osztaléknövekedés üteme egyenletes, hiszen az egy erős, érett vállalat idővel hatékonyabban működik, ezáltal több profitot juttat a tulajdonosok zsebébe.



Megjegyzések