Milyen mutatókat nézzünk a részvények kiválasztásánál?

Az emelkedő infláció, a jelenlegi háborús helyzet, a növekvő kötvénykamatok rövid távon mind a részvények áremelkedése ellen hatnak. Az utolsó három hónapban túl vagyunk egy közel 20%-os S&P 500 csökkenésen, vannak azonban olyan részvények is szép számmal, amelyek ennél jóval többet zuhantak. Hogyan tudod a vásárlásra érdemes (osztalékfizető) részvényeket kiválasztani?

Itt segítségül hívjuk Warren Buffet és Benjamin Graham által alkalmazott alapelveket egy értékalapú befektetési portfólió megvalósításához.

Milyen alapelveket kell figyelembe venned egy-egy cég kiválasztásánál?

Cégméret:

Kellően nagy méretű vállalatba fektess, éves árbevétele (Revenue) legalább 700 millió dollár, piaci kapitalizációja (Market Capitalization) 3 milliárd felett legyen. (Piaci kapitalizáció: részvények darabszáma szorozva a részvény aktuális értékével)

Cég értékeltsége:

A részvényárfolyam és a vállalat egy részvényre eső értékének hányadosa (P/B) ne legyen nagyobb 1,5-nél.

A részvényárfolyam és a vállalat egy részvényre eső eredményének hányadosa (P/E) ne legyen nagyobb 15-nél.

Ökölszabályként vedd figyelembe, hogy a (P/B) és a (P/E) szorzata 22,5-nél lehetőség szerint ne legyen nagyobb.

A vállalat aktuális osztalékhozama jobb-e, mint az utóbbi 5 év átlagos osztalékhozama. (Dividend Yield 5-year Average)

Cég növekedése:

A cég ne legyen veszteséges, és az utóbbi 10 évben évente legalább 7%-os növekedést tudjon felmutatni, vagyis legalább az amerikai részvénypiacok növekedési ütemét tudja. Minél nagyobb a növekedés, annál jobb.(Net Income Growth 10-year)

A ROIC mutató a befektetett tőke megtérülését mutatja. Egy jó vállalat 10%-ot meghaladó ROIC értékkel rendelkezik.

Cég stabilitása:

A rövid lejáratú adósságok fedezve vannak-e? Ezt a Current Ratio nevű mutató jelzi a számunkra, amely 2 felett már jó. Vagyis egy dollárnyi adósságra 2 dollár készpénz vagy likvid tőke jut.

Hosszú lejáratú adósságok fedezve vannak-e a cég eszközeivel (Net Assets / Long Debt). Értéke egy fölött már jó.

A részvényesi értékteremtés egyik legfontosabb mérőszáma, ha a forgalomban lévő részvények darabszáma (Shares) évről évre csökken. Ilyen egy egységnyi tulajdonrészre egyre nagyobb cégérték és profit jut.

Osztalékelvárások (osztalékfizető részvényeknél):

Legalább 15 éve megszakítás nélkül fizessen osztalékot. Az még jobb ha minden évben emelt is.

Az osztaléknak minimum az S&P 500 index átlagos osztalékhozamának a kétszerese legyen.

Az osztalékhozam (Dividend Yield) és az osztaléknövekedés Dividend Growth Rate) összege együtt legalább 9 % legyen. Itt érdemes legalább az utolsó öt év átlagos osztaléknövekedését figyelembe venni.

Az osztalékkifizetési arány (Payout Ratio) lehetőleg 75% alatt legyen, illetve kisebb, mint a nettó profit (Net Income)

Az egy részvényre eső szabad pénz (Free Cash Flow) maximum 75%-a legyen az egy részvényre eső osztaléknak.

Ha ezen pontok legalább 80%-ban megfelel egy vállalat, akkor érdemes elgondolkodnod a befektetésen. Egyes szaktorokban változhatnak ezek az ökölszabályok. Egy ingatlanbefektetési társaság (REIT) esetében megengedhetünk 90% feletti kifizetési rátát (Payout Ratio) továbbá legalább 5%-os osztalékhozamot várunk el. Továbbá ebben a szektorban a P / E mutató helyett a P / FFO (részvány ár / működésből származó pénzeszközök) hányadosát szoktál alapul venni, mivel így az ingatlanok értékcsökkenése nem torzítja el a vállalatok értékelését, 15 alatt jónak számít a mutató.

Hol találsz adatokat a tőzsdén szereplő vállalatokról?

Sajnos az a trend, hogy egyre több oldalon prémium előfizetés szükséges az adatokhoz, azonban van még néhány oldal, ahol ingyenesen találsz adatokat: morningstar.com, marketwatch.com, finviz.com, gurufocus.com (utóbbinál néhány keresés lehetséges még előfizetés nélkül).

Mikorra érdemes egy-egy vásárlást időzíteni?

A trend a barátod, vagyis amikor a grafikon északi irányba kapcsol, egyre magasabban vannak a mélypontok, illetve előfordulnak bennfentes vásárlások. Tökéletes időzítés nincs, minél hosszabb távra fektetsz be ilyen tulajdonságokkal rendelkező vállalatokba, annál jobban csökkented a kockázatot.




Megjegyzések