Mit vásároltak a profik a háború árnyékában?

Emelkedő infláció, recessziós félelem, kamatemelések, várható élelmezési válság. Volt itt minden az év első felében, ami menekülésre késztette a befektetőket. Az S&P 500 index az elmúlt közel félévben csökkenő trendben mozgott, így jó esély van arra, hogy legalább olyan olcsón vásároljunk, mint a profik, ez azonban nem garancia arról, hogy a eső trend a közeljövőben megáll. Ellenben folyamatos befektetéssel a mostani árfolyamok mellett hosszú távon szép hozamot érhetünk el.

A jelenkor befektetési nagyágyúja, Warren Buffett, kiszállt a gyógyszeripari részvényekből (AbbVie, Bristol-Myers, Royalty Pharma) az olajiparban viszont tovább erősítette a pozícióját (Occidental Petroleum, Chevron). A Verizon távközlési vállalatban csökkentette részesedését, ellenben a pénzügyi szektort tovább vette (Citigroup, Ally Financial). Úgy tűnik a technológiai vállalatokat továbbra is kedveli Buffett, korábban csökkentette tulajdonrészét az Apple-ben, most viszont tovább vette a techóriás részvényeit a jelenleginél magasabb áron. Az Activision Blizzard, mint az egyik legnagyobb számítógépes játékgyártó cég, szintén felkeltette a befektetőóriás figyelmét, mert tovább növelte a cégben a részesedését. A világ egyik legnagyobb IT vállalatában, a Hewlett-Packardban szintén lát fantáziát a guru és csapata illetve a filmiparból jól ismert Paramount Globalba is bevásárolt.

Bill Ackman nem szokott túl aktívan kereskedni, az év első felében a Netflixbe szállt be, talán korán még, mivel azóta 50%-ot esett az árfolyam. Növelte részesedését a kanadai vasúttársaságban (Canadian Pacific Railway) viszont a Hilton szállodaláncból illetve a Löwe's Company-ból adott el.

Soros György cége, mint általában, rengeteget kereskedett az év első felében. Az IT szektorban működő, annak is leginkább egészségügyi vonatkozásában tevékenykedő, Cerner Corporation vállalatot vette a guru, illetve a  számítógépes játékok fejlesztésével foglalkozó Zynga-t és a szoftverfejlesztő Freshworks-t. Bővítette a Google, Nike, JPMorgen, és az Airbnb részvényeinek számát, csökkentette viszont az Amazon, Spotify részesedését, a Shellből, Uberből, Lyft-ből, BP-ből, Bookingból viszont kiszállt.

Joel Greenblatt hedge fund menedzser inkább a technológiai szektorban bővítette a portfólióját, vásárolt többek között Metát, Paypalt, AMD-t, Qualcomot, és Applet klasszikus osztalékfizető részvények közül Philip Morrist, IBM-t, International Paper Company-t, American Electric Power Company-t, Procter & Gamble-t illetve Abott Laboratories. A Walmarkt-ban, a Catapillarban, az Intelben és a Coca-Colában viszont csökkent a tulajdona.  

Michael Burry, a 2008-as válság sztárbefektetője, a Booking vállalat mellett tette le a voksát, de a technológiai papírokból is bevásárolt (Google, Meta), illetve a Warner Discovery cégben lát fantáziát. A General Dynamic, Geo Group illetve a Corecivic cégeket viszont teljesen eladta.

Látható, hogy a profik elkezdtek nettó vevőként visszatérni a piacra, amely számos jó lehetőséget kínál, azonban nem lehetünk biztosak benne, hogy az amerikai gazdaság nem csúszik-e recesszióba, amely a vállalati profitokat is visszavetheti. Éppen ezért érdemes több value részvény tartani a portfólióban, amelyek kisebb értékvesztéssel túlélhetik a következő nehéz időszakot, mint  növekedési részvények, amely mostanra nemritkán értékük 30-60%-át elvesztették.

Megjegyzések