Óvatos vásárlások jellemezték a nagybefektetőket az elmúlt negyedévben

Itt vagyunk december első felében, amely történelmileg is egy nagyon erős időszak a részvénybefektetések történetében. Az idei évben egyenlőre még kérdőjeles, hogy tovább folytatódik-e ez a trend. Az azonban már biztos, hogy a részvénypiacok jelentős veszteségeket könyvelhetnek el az idei évre. Az irányadó index S&P 500 december elején a 4100-as értékig emelkedett, aztán a csökenő trendvonalról ismét délnek vette az irányt, és innen várja a folytatást. A FED részéről semmi újdonság nem hangzott el a legutóbbi nyilatkozatokban, a kamatemelés folytatódik, habár kisebb ütemben.

A guruk még mindig jelentős összegeket tartanak talonban, de már nettó vevők voltak az elmúlt negyedévben. Warren Buffet és kollégái jelentős részesedést vásároltak a taiwani chipgyártó óriásban (Taiwan Semiconductor Manufacturing), több mint 60 millió darab részvénnyel gazdagították a Berkshire Hathaway portfólióját. Tovább növelte részesedését az olajvállalatokban, úgy mint az Occidental Petroleumban, és a Chevronban. Az építőiparba is belevásárolt Buffet cége, a Louisiana-Pacific vállalatban szerzett részesedést, valamint továbbá növelte befolyását a Paramount filmipari óriásban. A bankszektorban inkább eladó volt, az U.S. Bancorp és a Bank of New York Mellon papírjaiból adott el. A General Motors illetve a Kroeger papírjaiból is az eladói oldalon állt. A Jefferies pénzügyi szolgáltatóba viszont belevásárolt, a Store Capital ingatlancégből viszont teljesen kitárazott. 1 milliárd dollár értékben Buffet cége vette a saját részvényeit is.

Soros György cége továbbra is nagyon aktívan kereskedett az elmúlt időszakban. Leginkább a technológiai vállalatokban növelte a részesedését, Booking, Uber, Spotify, Airbnb, Zoom, Salesforce, de Google-ből illetve Amazonból az eladói oldalon állt. Növelte a befolyását olyan vállalatokban, mint a Shell, Walt Disney, Nike, és a Snowflake. Bár csökkentette részesedését, még mindig jelentős mennyiségű részvénnyel rendelkezik a Rivian nevű elektromos autógyártó cégben, illetve 10 millió darab részvényt vásárolt az Infinera cégben, amely úttörő az optikai és jelátviteli rendszerek fejlesztésében.

Michael Burry aktívan vette tovább a GEO Group ingatlanvállalat részvényeit, amelyhez vásárolt még a Corecivic nevű szintén ingatlanokkal foglalkozó cégből, a Qurate nevű e-kereskedelmi cégből illetve az Aerojet Rocketdyne-ból, amely rakéta és hiperszónikus meghajtórendszereket gyárt.

Joel Greenblatt az egyik legaktívabb kereskedő, aki szereti az olcsó részvényeket vásárolni. Az egyik legnagyobb pozícióját a Snowflake-ben nyitotta, de vásárolt még jelentős mértékben Adobe-t, Cardinal Health-t, Walt Disney-t, Ford Motort, Google-t, Moderna-t, Pentair-t, Coka Cola-t, McDonald's-t, MMM-t illetve vette az S&P500-t követő ETF-eket. Viszont csökkentette többek között Starbucks, Altria, Target illetve General Dynamics kitettségét.

Összeségében elmondható, hogy a guruk a technológiai szektorba tették a legtöbb pénzt, de jelentős mértékben érkezett friss pénz az energetikai illetve pénzügyi szektorokba.


Az S&P 500 tőzsdeindex hetes grafikonja csökkenő trendvonallal



Megjegyzések