Egyenlőre kivárnak még a nagybefektetők a vásárlással. Lehet még lesznek újabb mélypontok?

 

Az amerikai vezető tőzsdeindex, az S&P 500 az októberi 3500-as mélyponttól egy medvepiaci rallit produkált először december elejéig, majd a januárt is egy szép emelkedéssel zárta, amivel áttörte a hosszútávú csökkenö trendvonalat. A lendület februárban megtörni látszik, egyenlőre a piac kivár hogyan alakulnak a makrogazdasági adatok.

Közben élesedik a verseny a technológiai vállalatok között a mesterséges intelligencia területén. A cikk borítóképe a az OpenAI Dall-E mesterséges intelligencia képalkotó programjával készült. A Microsoft által támogatott OpenAI némi előnyre tett szert a Google-el szemben, és várhatóan élesedni fog a verseny a technológiai óriások között a következő években. Ezek a fejlesztések a mindennapi életünkre is hatással lesznek. A mesterséges intelligencia nem fér hozzá (még) valós pénzügyi adatokhoz, így még magunknak kell utánajárni, hogy mibe tették a pénzt a nagybefektetők:

Az ohamai bölcs, Warren Buffett cége inkább eladott az utolsó negyedévben. Csökentette a bankszektorban a részesedését az U.S. Bancorpban, a Bank of New York Mellonban. Szintén adott el az elmúlt negyedévben vásárolt a Taiwan Semiconductor Manufactoring (TSM) vállalatból, az Activision Blizzard illetve Chevron tulajdonrészét is csökkentette. Továbbra is töretlen a bizalma az Apple illetve a Paramount Global vállalatokban, de a Louisiana Pacific vállalatot is tovább vette. Az Ally Financial biztosító, illetve a Kroger kiskerewskedelmi lánc esetében az eladói oldalon állt. Warren Buffett tovább nővelte cége, a Berkshire Hathaway készpénzállományát, és inkább adta részvényeket, mintsem vásárolt.

Soros György, illetve befektetési alapja szokás szerint rengeteget adott-vett. Kiszállt többek között az Alleghany gyógyszergyártóból, a Bank of New York Mellonból, az Analog Devices-ből, a Zoomból, az Airbnb-ből, Fiserv-ből, a J.P. Morgenből, a Twitterből illetve a Dure Reality-ből. Jó néhány vállalatba beszállt, többet között a Southerm Corporationsba, a Biohavenbe, a Google-be, a Walt Disney-be,   a Discover Financialba, illetve a Horizon Therapeutics-ba. Soros is inkább eladott az utóbbi negyedévben, viszont, az egyedi részvénybefektetései mellett számos befektetési alapba (ETF), mint például az S&P 500 ETF Trust-ba, SPDR Euro Stoxx 50-be, valamint a Vanguard Financialsba fektette a pénzét.

Joel Greenblatt Soroshoz hasonlóan szintén rengeteget adott-vett az elmúlt hónapokban. A Humana, Pay-Pal, General Motors, United Airline Holdings, Caterpillar, T-Mobile, Booking, Procter & Gamble, AT&T cégekben mind növelte részesedését. Soroshoz hasonlóan Greenblatt is vette az ETF-eket úgy mint az S&P 500 ETF Trust-ot vagy az iShares Core S&P 500 ETF-et. Számos osztalákfizető cégből adott el, mint a Coca-Colából, FedExből, Cisco-ból, Mastercardból, Alcoa-ból, de az AbbVie, és a Chevron részesedését is csökkentette. 

Michael Burry is alaposan átrendezte a portfólióját. Az utóbbi időben ritkán tart meg egy-egy részvényt több negyedévre. A Geo Group pozícióját csaknem lefelezte, Qurate részvényeinek alig a harmadát tartotta meg, míg a CoreCivic és az Aerojet Rocketdyne részesedését teljesen eladta. Bevásárolt viszont a kínai JD-ből illetve Alibabából, a SkyWest légitársáságból valamit a Wolverine World Wide cipőgyártóból, és a Coherent eletronikai cégekből.

A nagybefektetők az utolsó negyedévben átrendezték a portfóliójukat, azonban inkább adtak el a részvényeikből, illetve aktívan kereskedtek. Jellemzően kivárás tapasztalható, mintsem a részvények felhalmozása. A háború bizonytalansága, a magas infláció, és a hosszú lejáratú állampapírok magas hozoma mind negatívan befolyásolja a részvénypiaci vételeket. Várhatóan az év első felében marad a bizonytalanság, enyhe recesszió illetve magas kamatok, így még a következő részvénypiaci ralli várat magára.



Megjegyzések