Sok részvénypiaci adásvétel mellett enyhe pesszimizmus jellemezte a nagybefektetőket

Míg európai piacok jól teljesítettek az elmúlt időszakban, az amerikai részvénypiacok mozgása inkább a hullámvasúthoz hasonlított, bár a technológiai szektor inkább pozitív irányba húzta a piacokat. A befektetőket elsősorban a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztések vonzották, és ez meg is látszik az iparágban tevékenykedő részvények emelkedésén (Nvidia, Microsoft). Az európai piacok mindeközben csúcsközelbe értek, míg a kínai részvények továbbra is alacsony értékeltségen forognak.

A nagybefektetők inkább eladtak az év első negyedévében, de megjelentek óvatos vásárlások a technológiai szektorban vagy a kínai piacokon, a guruk közül sokan továbbra is recessziót várnak a következő időszakban.

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway tovább vette az Apple részvényeit, továbbá kedvenc olajcégét, az Occidental Petroleumot. A bankszektorban adott és vett is, új befektetése a Capital One Financial, de növelte a Citigroupban, illetve a Bank of Amerika-ban a kitettségét, viszont az U.S. Bankcorp illetve a Bank of New York Mellon cégeket teljesen eladta. A Taiwan Semiconductors céget sem tartotta meg sokáig, de csökkentette az Ally Financial, Amazon, illetve az Activision Blizzard részesedését. Az alkoholos italokat gyártó Diageo vállalatban is szerzet egy kis részesedést.

Soros György cége a Soros Fund Management 144 vállalat részvénytranzakciójában vett részt. Vásárolt többek között az American Water Works vízközmű vállalatból, a Fastly felhőalapú szolgáltatóból, Nike-ból, Netflixből, Interactive Brokersből, CSX vasúttársaságból, Uberből, JD-ből, Walmartból, Qualcommból illetve a kínai nagy kapitalizációjú részvényeket tartalmazó FXI ETF-ből. Soros befektetési vállalata már nem tekint olyan jó befektetési célpontként a Rivian autógyártóra, hiszen a részvényei 75%-át eladta. A Rivianhoz hasonlóan eladói oldalon által a Google, Amazon, Tesla, United Pacific vasúttársaságban, de a Spotify, illetve a T-Mobile US sem úszta meg az eladásokat.

Bill Ackman ezzel szemben bízik a Google-ben, több mint 10 millió részvényt zsákolt be az első negyedévben. A Howard Hughes Corparation ingatlankazelőben, illetve Canadian Pacific Kansas vasúttársaságban növelte tulajdonát, míg a Lowe's Company-ból illetve a Hilton szállodaláncból adott el az év első negyedévében.

Joel Greenblatt Soroshoz hasonlóan szintén aktívan kereskedik a tőzsdén, több mint 1300 alkalommal adott vagy vett részvényeket. Legnagyobb vétele mégis a Gothem 1000 Value ETF-hez kapcsolódik, az Opendoor ingatlancéghez illetve a Lumen telekommunikációs vállalathoz. Ezen kívül vásárolt még többek között az American Airlines légitársaságból, a Pfizer gyógyszeripari cégből, illetve a WeWork ingatlanbérbeadó társaságból. Számos cégből adott  el, például a Marathon Oil társaságból, a Viatris gyógyszergyártóból, Fordból, Paypalból, illetve az United Airlines légitársaságból.

Michael Burry korábban a legtöbb amerikai részvényét eladta, mostanra ismét jelentősebb pozíciót épített. A kínai cégek közül bevásárolta magát a JD-be, az Alibabába, az amerikai piacon nagyobb részesedést szerzett a Signet Jewellers (SIG) gyémántkereskedő illetve Sibanya-Stillwater (SBSW) bányászai, fémfeldolgozó cégekbe, a Zoom (ZM) videókommunikációs vállalatba, továbbá New York Community Bancorp, Wells Fargo, First Republic Bank pénzintézetekben. A tavalyi évben jelentés mértékbe bevásárolta magat a GEO Group magánbörtönöket üzemeltető vállalatba, amely pozícióját jelentősen leépítette az elmúlt félévben. A Wolverine World Wide lábbeliket gyártó vállalatot teljesen eladta, és ugyancsak erre a sorsra jutott az MGM Resort vendéglátóipari, a Black Night elemzőcég valamint a SkyWest Airlines légitársaság.

Megjegyzések