Magyar osztalékbajnok, amely még az amerikai tőzsdeindexet is megveri


Ha a magyar tőzsdére gondolunk, akkor általában az OTP, a MOL, a Telekom esetleg a Richter, ami elsőre beugrik a nagyobb cégek közül. Leginkább a MOL és a Telekom, mint osztalékfizető részvény él a befektetők tudatában. Van azonban egy kisebb részvénytársaság, amely átlagban 20 % feletti hozammal bőven többet hozott a konyhára, mint ez előző két cég együttvéve. Ez nem más, mint az Állami Nyomda Nyrt. 

Az Állami Nyomda jogelődjét már 1853-ban alapították: A bélyegektől egészen a mai modern igazolványokig széles palettán kínálja a nyomdaipari termékeket, illetve az e-jegyek, közlekedési alkalmazások piacán is találkozhatunk a céggel. Egyik legjelentősebb megrendelője a magyar állam, hiszen a legnagyobb és egyben szinte kizárólagos gyártója az okmányoknak. Továbbá bankoknak, pénzügyi társaságoknak készít bankkártyákat, számlakivonatokat. Kevesen gondolhatják, de a legtöbb EU-s országban jelen van, sőt afrikai országok piacaira is készít például biometrikus útleveleket. Termékeinek már 40-50 %-a exportra készül.

Az Állami Nyomda egy jó példa arra, hogy egy kisebb cég is lehet sikeres. A 25,8 milliárd piaci kapitalizációval rendelkező cég 2005-ös tőzsdére lépése óta megháromszorozta árfolyamát és a befektetőknek is jelentős osztalékot  fizetett ki. 

Ha valaki kivette az osztalékot, és a részvény kezdetek óta tartja, akkor kezdeti befektetésének 5-szörösét kereste meg, ami mintegy 27%-os éves hozamnak felel meg.

A kamatos kamat erejét jól mutatja, hogy azok a befektetők, amelyek kitartóan tartották/tartják a papírt és az osztalékot évről-évre ismét befektették, elképesztően magas, a kezdeti befektetésük akár a   nyolcszorosára hízhatott az elmúlt 18 évben, ami éves szinten 40% feletti hozamot jelent. Ne feledjük a 2005-ös induláskor 580 Ft* volt egy részvény, amely mára 1750 Ft körüli áron cserél gazdát, illetve az elmúlt 18 évben 1182 Ft osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak.

A Concord elemzői egy éves időtávon 2450 Ft-os célárat várnak, illetve 200 Ft körüli osztalékhozamot részvényeként, ami reális lehet, hiszen 2024 választási év lesz, amely szintén egy plusz adalék a jó eredményhez, másrész az export aránya 50 % körül alakul a növekvő afrikai és uniós felvevőpiacoknak. Tehát limitált kockázatok és erős 2024-es év várható.


*5600 Ft-on került bevezetésre, de 2008-ban részvényfelosztás történt 1:10 arányban

Megjegyzések