Mérsékelt eladásokkal várják a guruk a tőzsdei esést

Az év eleji mesterséges intelligencia hype után a második negyedévben mérsékelt emelkedés volt jellemző a tőzsdéken, aztán a nyár második felére kicsit elfogyott a lendület. A piac útmutatást vár a jegybanktól, hogy a kamatpálya a jelenleg szintekről merre mehet tovább. Amennyiben az infláció tovább csökken, megnyílik a tér a kamatcsökkentés előtt, amely kedvezhet a részvénypiacoknak. Azt azonban ne feledjük, hogy az amerikai részvénypiac jelenleg már egy kicsit túlárazott szinteken van.

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway, nettó eladó volt az elmúlt negyedévben, az Activision Blizzard, Chevron, General Motors részesedését csökkentette. Tovább vette viszont a kedvenc olajipari vállalatát, az Occidental Petroleumot, valamit több építőipari cégbe is bevásárolta magát (D.R. Horton, NVR, Lennar). Buffett optimista az építőipari cégek kapcsán, ha megindul a későbbiekben a kamatcsökkentés, az pozitív hatást gyakorolna az amerikai ingatlanpiacra. A Berkshire bevásárolta magát japán kereskedőházakba továbbá saját magát is vásárolta, viszont még így is rekord mennyiségű készpénzt tartanak talonban. 

Soros György cége továbbra is aktívan kereskedett az elmúlt negyedévben. Kiszállt a Netflixből, a Walmarktból, a Salesforce-ból, a JD-ből, a Southern Co-ból, a Google anyacégéből, az Alphabet-ből, Spotify-ból illetve a Goldman Sachs-ból. Soros is fantáziát látott a Lennar cégben, hiszen új (vagy visszatérő) elem a portfóliójában. Ugyanez elmondható az Alibabáról, a General Motorsról, az NVIDIA-ról, a Microsoft-ról, az American Airlines-ról illetve a Paypal-ról. A Rivian, az Amazon, a T-Mobile,  a Nike, illetve az Interactive Brokers részvényeit tovább vette.

Bill Ackman sokat nem kereskedik általában, mindössze 8 nagyobb céget tart a portfóliójában, amely között a Löwe's, a Restaurant Brands, a Canadian Pacific, és a Chipotle Mexican vállalatok részvényeiből adott el. Az Alphabet, a Hilton illetve a Howard Hughes Holding cégeket tovább vette.

 Az örök pesszimista, Michael Burry kiszállt a kínai részvényekből, így az Alibabából, és a JD-ből, megvált a ZOOM-tól és számos pénzügyi cégtől (Wells Fargo, Capital One, First Rebuplic Bank) illetve az aranybányászattal foglalkozó Sibanye Stillwater vállalattól. Az összeomlás várása gyanánt Michael Burry eladási opciókat vásárolt az S&P 500 és a Nasdaq tőzsdeindexeket követő ETF-ekre mindegy 1,5 milliárd dollár értékben. Vásárolt is, még ha nem haladta meg az eladások volumenét, pl. GEO ingatlanvállalatból, CVS egészségügyi cégből, a Stellantis autókonszernből, Generac gépgyártóból, Warner Bros. Discovery médiacégből illetve japán részvénypiacot követő ETF-ekből.


Láthatóan a befektető nagyágyúk inkább adtak el mint sem vásároltak. Jóllehet a guruk figyelme a japán piacok, az építőipari cégek, techrészvények felé fordult, a kínai piacok iránt viszont továbbra is megosztottak. Az elmúlt bő egy hónap korrekcióval telt a részvénypiacokon, így most van egy kis ideje az indexeknek mielőtt ismét felé vennék az irányt. 

Megjegyzések