Szépen menetelt az utóbbi hónapban az amerikai tőzsde

Közel 10%-ot emelkedett az amerikai részvényindex, ám a piaci guruk mégsem voltak optimisták az elmúlt negyedévben. A befektetők az utóbbi hetekben ráharaptak a részvényekre, mivel az amerikai jegybanknál nem várnak további kamatemelést, jövőre pedig már csökkenő pályára állhat a kamatszint, amely pozitívan hathat a gazdasági növekedésre, és így a részvénypiacokra. Nem mondható, hogy a jó hangulat átragadt a nagybefektetőkre is, mivel inkább eladói oldalon álltak. Ebben vélhetően az is közrejátszik, hogy az amerikai piac az utóbbi években már túlárazottá vált, habár vannak egyedi részvénysztorik, de mindezek mellett hatalmas készpénztartalékon ülnek a nagybefektetők. Érdekesség, hogy mesterséges intelligencia keltette divathullám miatt néhány techcég árfolyamának emelkedése vitte magával a piacot. Ha az AI-val foglalkozó cégek emelkedésétől eltekintenénk, akkor az idei évben szinte semmit nem emelkedett a piac. Ezt látom is az osztalékrészvény klasszikus osztalékrészvények (pl. MMM, JNJ, MO) illetve az ingatlancégek (pl. O, SPG, MPW) szenvedésén.

Warren Buffet kiszállt olyan régen vásárolt osztalékfizető cégekből, mint a Johnson&Johnson illetve a Procter&Gamble. Teljesen eladta a General Motors, Activision Blizzard, Mondelez, Celanese valamint United Parcel Service részvényeit, csökkentette kitettségét az Amazonban, Chevronban valamit a Hewlett-Packardban. Vásárlásokat szinte alig találunk, a Berkshire Hathaway vette saját részvényeit, valamit bevásárolt az amerikai Sirius XM műsorszolgáltatóba valamint szintén a szórakoztatóiparral foglalkozó Liberty Live Groupba.

Bill Ackman nem sokat kereskedik, így könnyen követhető a portfóliója, tovább vette a Google anyacégét az Alphabetet, a Howard Hughes ingatlanfejlesztő céget és a Hilton szállodaláncot, a Lowe's barkácsaruházban csökkentette tulajdonrészét.

Soros György alapkezelője továbbra is nagyon aktívan kereskedik. Több, a mesterséges intelligencia fejlesztéshez kapcsolódó cégből kiszáll (pl. Microsoft, Nvidia). Google-ben csökkentette részesedését, illetve kiszáll olyan cégekből, mint a Walt Disney, Rivian autógyártó, Celanese vegyipari óriás, Mobileye techvállalat, Magellan Midstream és Pioner Natural Resources olajipari vállalat. Eladott részvényeket többek között az Alibabából, az amerikai T-Mobile-ból, Qualcommból illetve az Amazonból. Buffettel ellentétben lát fantáziát az Activizion Blizzardban ugyanis beszállt a videójáték holdingba. Számos ismert vállalatban szerzett tulajdonrészt, mint a Sanofi, Snowflake, Apple, Taiwan Semiconductor, Broadcom, Southern Company, McKesson Corporation, Oshkosh, Lyft vagy a Livent. Tovább vette a Nike sportszergyártó, a CSX szállítmányozó vagy az American Airlines légitársaság részvényeit.

Michael Burry az elmúlt negyedévben eladta, most ismét visszavette a kínai részvényeit, az Alibabát illetve a JD-t. Nem gondolnám, hogy olyan sokat változott a kínai részvények megítélése vagy a kínai gazdaság, de egyszer majd talpra állnak. Beszállt a Bookingba, illetve tovább növelte részesedését a Stellantis autókonszernben, a Nexstar médiacégben illetve a Hudson Pacific Properties ingatlanvállalatban. Az elmúlt negyedévben vásárolt GEO ingatlancégből kiszállt, valamint a Warner Brothers Discovery, CVS Heath és a japán részvényeket követő ETF-ek is az eladás sorsára jutottak.


A december mindig tartogat izgalmakat a tőzsdén, általában az egyik legjobban teljesítő hónap. Talán bízhatunk abban, hogy nemcsak a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek is profitálhatnak az év végi menetelésből.

Megjegyzések