5 éves az Osztalékguru blog

82 bejegyzés több, mint 15000 ezer megtekintés, és számtalan elemzés az elmúlt 5 év mérlege. Részvénybefektetéssel már a 2010-es évek elején foglalkoztam, nem sokkal az első értékpapírszámla nyitása után. Leginkább hazai részvények voltak terítéken, mivel ezek voltak a legkönnyebben elérhető termékek. Sok kitérő után (befektetési alapok, devizakereskedés, unit-liked életbiztosítás, magyar részvények) 2018-ban néhány pénzügyi könyv, illetve blog átolvasása után megtettem első befektetéseimet az USA részvénypiacain. 2018 nem volt jó év a részvénypiacokon, de utána egészen a COVID járvány kitöréséig szárnyalt a piac, majd 2020 elején hirtelen visszaesett. A kezdeti pánik után gyorsan emelkedtek a tőzsdék  2021 végéig. A 2022-es év szintén jelentős visszaesés hozott, aztán tavaly szinte teljes egészében ledolgozta a piac ezt a veszteséget. Hogy ezek után merre tartunk nehéz megjósolni, viszont egy elég erős emelkedésen vagyunk túl, amely átmenetileg korrekciót hozhat, viszont a csökkenő kamatkörnyezet ismét a részvénypiacok malmára hajthatja a vizet, így egy esetleges új csúcs a részvénypiacon sem lenne kizárt. (Jelenleg is a csúcsokon vagyunk)

Az elmúlt 5 év rengeteg változást hozott a befektetők életébe, és sajnos nem feltétlenül pozitív irányba. A mai Magyarország egy lépéssel hátrább lépett, ami az amerikai piacokon való befektetési lehetőségeket jelenti. A hozamokat jelentősen csökkenti a kettős adóztatást elkerülő egyezmény felmondása, így eggyel távolabb kerültünk a fejlett befektetési piacoktól. 

Jelentős változás volt például a Random Capital felvásárlása és beolvasztása, amely a számos kisbefektetőnek jelentett korábban olcsó befektetési lehetőséget az amerikai piacokra. Ellenben jöttek új innovatív cégek is, amelyek közelebb hozták a részvénybefektetéseket (pl. Revolut, Lightyear, Robinhood).

Mik is voltak az elmúlt 5 év tanulságai? Számos hibát elkövettem, mint általában a kezdő befektetők. Több alkalommal hallgattam mások véleményére, elemzéseire. Ez azonban nem feltétlenül hibás dolog, több szempont, több vélemény átolvasása mindenképpen hasznos lehet egy-egy befektetésről, tőzsdei vállalatról. Nem volt túl szerencsés a COVID előtt több MALL REIT-be is befektetnem (SPG, EPR, WPG, MAC stb.) , a magas osztalékhozam csábító volt a legtöbb esetben, a járvány azonban gyorsan felezte, harmadolta a részvényárakat. 2020. II. negyedévében befektetve már szép hozamot termeltek ezek a befektetések, de a járvány előtti áraikat azóta sem érték el, persze már amelyik túlélte a válságot. 

Olajipari cégek gyorsan beszakadtak, ám azóta már sikeresen talpraálltak, 1-2 befektetésem esetében szép hozamokat termelnek mai napig. A gyógyszeripari cégek diadalmenete nem volt túl hosszú életű, ami volt gyorsan eladtam egy kis profittal a járvány végével. 

A 2022. év szinte minden szegmensben (kivéve talán a hadiipart) vesztéséget termelt a befektetőknek a háborús feszültségek és az emelkedő kamatok miatt. A befektetések jelentősen vesztettek értékükből, különösen a rég nem látott infláció miatt. 2023-ban szerencsére a veszteségek egy részét ledolgozta a piac, bár ez leginkább a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeknél jelent meg. Számos cég még nem talált vissza a 2021-ben elért árfolyamaihoz. Az ukrán-orosz háború a magyar piacot is magával rántotta, viszont az utóbbi bár hónapban meglepően igen jól teljesített a hazai börze. De nem csak hazai, hanem valamennyi európai tőzsde is felülteljesítő volt az elmúlt hetekben.

Vásároltam kínai részvényeket is, de a kínai vállalatok illetve a gazdaság is jelentősen visszavett a korábbi szárnyaláshoz képes. 2020 vége óta nem bírtak talpra állni ezek a papírok. Potenciális lehetőséget látok bennük, de a készpénzre nagyobb szükség volt, mintsem a részvényekben álljon a pénz még egy jó ideig. A magyar papírok erőteljes menetelése viszont szép hasznot hozott, amit szintén pénzre kellett váltani.

Személy szerint is csökkentettem a TBSZ számlán kívül az osztalékrészvények számát. Ezt nem csak az adózási helyzet indokolta, hanem az, hogy saját ingatlanba illetve vállalkozásba került át a befektetések egy jelentős része. Azt be kell látni, hogy a saját cég után fizetendő nyereségadó lényegesen kevesebb a nálunk, mint a nyugati országok nagy részénél, emellett az osztalék adózása a maga 15%-os adókulcsával sem vészes szemben például az amerikai részvények 30%-ával. 

Aki hosszabb távon gondolkodik és folyamatosan vásárolt részvényekből több iparágban az nagyon mellé nem lőhetett az utóbbi 5 évben. Magyarországról nézve egyértelműen nehezebb lett a befektetők helyzete, részbe tudatosan pl. az állampapírok felé terelve a pénzeket. A kettős adóztatás egyértelműen rontotta az amerikai osztalékrészvények befektethetőségét hazánkban más piacokra vagy alternatív befektetésekre irányítva a megtakarításokat.

Milyen célpontok vannak a következő években? Valószínűleg nagyobb részt fognak kitenni a növekedési részvények illetve az európai piacok részaránya is jelentősebb lesz. Az AI raliról lemaradtam, most ez a szegmens már nagyon túlértékeltnek tűnik. Jelentős felértékelődés lehet az elektromos járműiparban és az energiatárolásban. Néhány részvényből már vásároltam. Az autópiacnál viszont nem látni még kik lesznek a befutók. A kínai piac továbbra is lemaradó, de szívesen visszavennék néhány vállalatot. A magyar piacon is vásárolnék, ha jönne egy jelentősebb korrekció. Időhiány miatt kevesebb idő jut a részvényelemzések olvasásáról, illetve új cégek felfedezésére, mindig jó érzés egy-egy ígéretes cégben társtulajdonosnak lenni. A befektetett pénz egy jelentős része ingatlanba került, mivel nem csak értékálló, hanem jelentős értéknövekedés lezajlott az elmúlt években. Kis mértékben kriptovalutákat is vásároltam, de csak annyit,  ha 25-50%-ot vesztenek az értékükből, akkor sem fogok kétségbeesni. Egy éve  megléptem befektetői pályám legérdekesebb befektetését, és egy amerikai olajkútban vásároltam tulajdonrészt. Ez sem egy teljesen bombabiztos befektetés, de bizakodó vagyok, ha idén is az évi 15%-os hozamot produkálja dollárban.  A legjobb befektetés az, ha saját magunkba fektetünk be. A befektetett pénzem jelentős részét saját cégbe forgattam, bízva abban, hogy jól tudom dolgoztatni a pénzt és az időmet.

Mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki magát a befektetések világában, amelyhez egy olyan szemlélet kell, hogy nem elég csak a saját időnket kell pénzzé tenni, hanem a megtakarításainkat eszközként felhasználva kell gyarapodnunk, hogy a jövőben az időnket saját magunkra "költsük".

Megjegyzések