Intel, 20%-os zuhanás után talpra áll-e?

Az elmúlt héten, több mint 20%-ot zuhant az Intel árfolyama, miután bejelentették, hogy egy évet csúsznak az újgenerációs 7 nm-es chippek bevezetésével, továbbá lerontották a következő negyedéves előrejelzéseiket. Vajon túlreagálta-e a piac az Intel előzetes várakozásait? 
Az utóbbi napokban olvastam negatív illetve pozitív véleményeket a vállalat jövőjével kapcsolatban. Elsősorban az Intel piacvesztésével kapcsolatban aggódnak a befektetők.

Az Intel még ma is az egyik legjövedelmezőbb vállalatok közé tartozik, az egyik legnagyobb amerikai vállalatként a Dow Jones Index tagja. Az Intel 50 éves mérnöki szakérteleme, és innovációja a kulcsa annak, hogy mindig meg tudta védeni a piaci részesedését a versenytársakkal szemben. 
A vállalat bevételei szempontjából nem lehet panasza a befektetőknek, mivel év / év alapon több, mint 20%-ot nőttek, de a következő negyedévben várható 5 %-os bevételcsökkenés miatt a befektetők gyorsan kitáraztak a papírból. Ebben ugyancsak szerepet játszott, hogy a következő generációs, 7 nm-es chipek bevezetése 2021-ről 2022-re tolódik jelentős teret adva ezzel a versenytársaknak. Az Intel piaci részesedése így is majdnem 18% a teljes globális félvezetőiparágban, és ezzel piacvezető, éves bevétele 75 milliárd dollár felett van, jóval mögötte a második a Taiwan Semiconductor (TSM), amelyről itt írtam, 33 milliárd dollár bevétellel. Ma már nem csak a félvezetőgyártás, hanem felhőszolgálatatások adják mára a vállalat árbevételének egy jelentősebb részét.

Milyen a vállalat osztaléktörténete, és mutatószámai?

Az Intel 1992-óta nem csökkentette az osztalákát, átlagosan évi 6-7%-os emelés mellett. A 24%-os kifizetési arány bőven adna lehetőséget akár az osztalék növelésére is, az osztalékfizetés növelése és fenntartása biztonságos. A 9-es P/E arány alacsonynak számít, különösen a félvezetőket gyártó vállalatok körében, a 2,57 P/B arány is még rendben van ebben az iparágban. 0,44-es hitel/saját tőke mutatószám nagyon kedvező, a vállalat kevésbé eladósodott. Az elmúlt 10 évben az egy részvényre jutó könyv szerinti érték 9 dollárról szépen 19,3-ra nőtt, miközben 1,3 milliárddal csökkent a részvények darabszáma, egyszóval a részvényesi értékteremtés is kiváló.

A kezdő 2,7%-os osztalékhozam nem számít kiemelkedőnek, de hosszú távon +20%-os felértékelődési potenciál mellett érdemes ebbe az iparágba is befektetni egy portfólió részeként, 50 $ környékén már jó vétel lehet.

Intel napos grafikon, nem jött újabb mélypontra akár innen fordulhat is az árfolyam

Megjegyzések