A drágulás a befektetőket is elérte, avagy a Random Capital és az Erste egyesülésének margójára


Úgy tűnik 2022 nem a kisbefektetők éve, habár jó áron lehet idén részvényekből felhalmozni, a tranzakciós illetékek, medve piac, nagy költségnövekedések, elszálló dollárárfolyam kedvét szegheti annak, aki a részvénypiacokba fektetne. Az utóbbi napokban felbolydultak a kisbefektetői Facebook-csoportok, blogok, amikor kijött a Random tájékoztatója Erste Bankkal történő egyesülés menetéről. A Randomról tudni kell, hogy az egyik legolcsóbb hazai tulajdonú brókerszolgáltató Magyarországon, amelynél viszonylag gyorsan, könnyen lehetett számlát nyitni és kereskedni, ezért számos kisbefektetőt kellemetlenül érint. 

A változások okán megszűnik majd az ingyenes számlavezetés (Tartós Befektetési Számla esetén is), bár a Random ügyfelei 2023. december 31-ig mentesülnek ez alól, kivéve, ha zártkörű társaság papírjait is birtokolják. De ennél is fájóbb, hogy a részvényvásárlások és eladások árai 2 $-ról 7 $-ra nőnek, továbbá minden osztalékjóváíráskor 5 dollárt vagy 5 eurót levonnak. Természetesen ha ennél kevesebb az osztalék, akkor maximum a teljes osztalékot vonják le. Ez rövid távon meg fogja tizedelni az osztalékbefektetések hozamát. Viszont racionalizálni fogja a befektetéseket, nem éri meg majd 20-30 cégből álló portfóliót tartani, amelynek összértéke legfeljebb 10-20 ezer dollár.

A legtöbben valószínűleg szolgáltatót váltanak, ám a meglévő befektetéseket átvinni több TBSZ számláról meglehetősen költséges, és az eddig keletkezett adót is meg kell fizetni.

Mit lehet még tenni, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a költségeket?

Kezdő befektetőként, néhány ezer dolláros megtakarítással érdemes másik szolgáltatónál elkezdeni az osztalékportfóliónk felépítését, ahol nincs osztalék jóváírási költség (az Erstét leszámítva valamennyi szolgáltatónál nincs).

El kell adni a kisméretű pozíciókat, 1-2000 dollár összérték alatti osztalékfizető részvényeket érdemes eladni, vagy hozzá vásárolni még legalább ugyanekkor összegben.

Az osztalékfizető részvényeket részben növekedési részvényekkel kiváltani, ha fizet is 0-1% közötti osztalékot, nem érezzük meg annak a hiányát.

A havi osztalékfizető részvényeket, érdemes másik szolgáltatóhoz átvinni vagy eladni, hiszen itt minden hónapban levonják a havi 5 dollárt.

A nagy értékű, 100 dollár feletti árfolyammal rendelkező osztalékfizető cégeket csak akkor érdemes megtartani Tartós Befektetési Számlán, ha összejön annyi osztalék, hogy további részvényeket vásárolni egy megfelelő alkalommal. Minimum 2000-3000 dolláros összértékű legyen egy pozíció.

Milyen brókert válasszunk?

A magyar brókerszolgáltatókat ebben a cikkben hasonlítottam össze. A változás annyi lesz szeptember 1-től, hogy a Random áraira az Erstés árak lesznek az irányadók, a Random gyakorlatilag eltűnik.

Külföldi brókerszolgáltatók esetén sajnos nincs lehetőség egyenlőre Tartós Befektetési Számla nyitására, néhány brókerszolgáltatót azonban érdemes kipróbálni:

Interactive Brokers

Tastyworks

Revolut

Milyen egyéb lehetőségek vannak még?

Pénzügyi panaszt lehet benyújtani az MNB felé az árak drasztikus emelkedését és az egyoldalú szerződésmódosítást illetően ezen a platformon. Minél többen jelzik az elégedetlenségüket, annál nagyobb az esély a változásra.

Megjegyzések