Fordulat jöhet a piacokon? Részvénybefektetéssel az infláció ellen

 

Az augusztusi és a szeptemberi piaci zuhanás után úgy tűnik, hogy az októberi hónapot pluszban zárják a piacok. Az október-január időszak historikusan mindig erős volt, jellemzően ekkor emelkednek a legnagyobbat a piacok. A háború illetve az inflációs nyomás még nem szűnt meg, de biztató lehet az újabb pozitív gyertya a grafikonon. Reményre ad okot, hogy az energiahordozók árai kezdenek normalizálódni és a dollár erősödése is megtorpant. Kérdés, hogy az amerikai jegybank tovább nyomja-e a gázpedált vagy csökkenti a kamatemelések ütemét. Ez majd az infláció függvénye lesz.

Az S&P 500 tőzsdeindex az erő jeleit mutatta októberben, 3 olyan napos gyertyát is megjelent a grafikonon, amelyeknél nagyott emelkedett az index. Az elmúlt egy évben 28%-ot esett a csúcstól a mélypontig az irányadó index, amely március és június után ismét pozitív hónapot zárt. Az elmelkedés első megtorpanása 3900-nál lehet, ahol több ellenállás is húzódik, illetve a 4100-4150-es tartomány, ahol a csökkenő trendvonalat kellene áttörni a medvepiac végéhez. 

S&P 500 napos chart
S&P 500 napos grafikon csökkenő trendvonallal


Magyarországon megérkezett 25 év után a 20 % feletti infláció, és a gazdaságot fojtogató 16-18 %-os alapkamat. A dollárban vagy éppen az euróban befektetők nem jártak rosszul, hiszen a forint az elmúlt évben közel 30 %-ot vesztett értékéből a vezető devizákhoz képest. A részvénypiaci esést is könnyebben át lehet vészelni folyamatos befektetésekkel, az osztalékok (osztalékfizető részvények esetén) pedig plusz jövedelmet juttatnak a részvénytulajdonosoknak. Aki korábban nem fektetett dollár-euró alapú befektetésekbe, azoknak sem késő ilyen  befektetésekbe tenni a megtakarításokat. Annak, aki most kezdené a spórolt pénzét befektetni, annak érdemes havi szinten egy állandó összeget befektetnie, vagy megtakarításainak maximum a 25 %-át. 

Számos részvény 25-50%-kal értékelődött le az elmúlt évben. Azt azonban  nem szabad elfelejteni, hogy a megtorpanó gazdaság miatt nagyobbak a kockázatok, és csak jó minőségű, stabil mérleggel rendelkező vállalatokba szabad fektetni. A kiválasztási szempontokról itt írtam. A kiválasztási szempontok alapján olyan osztalékfizető vállaltokba fektettem, mint a T. Rowe Price, a Texas Istrumental, az Intel, a Citygroup, a MMM, a State Street Capital, a CSX vagy éppen a Berkshire Hathaway.

USD/HUF napos grafikon
Egy év alatt 27 %-ot gyengült a magyar deviza a dollárral szemben

A befektetési arányokra nincsen jó recept, sokan a 60 % részvény, 40 % kötvény portfóliót részesítik előnyben, azonban  évtizedek óta nem látott rossz teljesítményt hozott eddig ez az év. Aki hosszú távra tervez (5-10 év legalább) annak érdemes a pénzének legnagyobb részét kockázatos eszközökben tartania leginkább részvényekben, részvényalapokban esetleg néhány %-ot kriptóban.



* borítókép illusztráció KecsUp

Megjegyzések